Tocăniţă de viţel cu cartofi

Ingrediente
– 1 kg carne de vită, cubulețe
– 4 cartofi roșii mari
– 3 morcovi
– 1 ceapă tocată
– 3 tulpini de țelină tocate
– 500 ml apă
– 1 linguriță sare
– 2 linguri ulei vegetal
– 2 căței de usturoi
– 1/2 frunze de dafin
– 1/2 linguriță piper
– 150 ml pastă de roșii

Mod de preparare:
Într-o pungă alimentară cu fermoar, toarnă condimentele, adaugă carnea cubulețe, închide punga și scutur-o până se acoperă de condimente.

Călește carnea condimentată într-o cratiță, în uleiul vegetal, timp de 5 minute (poți lucra în tranșe ca să nu îngrămădești carnea).

Când se rumenește toată carnea, redu focul, adaugă ceapa și usturoiul feliat. Lasă la făcut, amestecând din când în când, 2-3 minute.

Adaugă apa, pasta de roșii și frunzele de dafin și adu la fierbere. Dă focul mic, semi-acoperă oala și lasă la făcut 1 oră, 1 oră jumătate, verificând ocazional.
Scoate frunza de dafin. Adaugă cartofii și morcovii (spălați și tăiați cubulețe) și țelina. Acoperă și mai lasă pe foc 30-40 de minute, până când se pătrund legumele.

Carnea de viţel

Vârsta la care poţi introduce carnea în alimentaţia diversificată a copilului nu este bătută în cuie. În timp ce unii pediatri recomandă introducerea acestui aliment între 6 şi 8 luni, alţii susţin că trebuie aşteptat până în apropiere de 10 luni, pentru ca micuţul să digere corespunzător carnea de pui şi pentru evitarea efectelor digestive neplăcute.

Fiind introdusă în mesele de prânz, carnea de viţel se combină la început cu legumele folosite în supe sau piureuri – morcovi, dovlecei, albitură, ţelină, ardei etc. În mod surprinzător, carnea de pui poate fi introdusă şi în piureurile din fructe, potrivindu-se de minune cu mărul, de exemplu. Mai târziu, poate fi combinată şi cu cereale şi legume crude.

Legumele în stare naturală care conţin vitamina C vor ajuta la absorbţia fierului din carne în organism. Pe măsură ce copilul creşte, vei putea prepara tot soiul de mâncăruri în care să combini carnea de viţel cu orez şi paste. Şi tocăniţele cu legume şi carne de vită vor deveni preparate de bază în meniul micuţului, întrucât se combină perfect cu aproape toate tipurile de legume.

Comments

comments