Trecerea de la biberon la cana cu cioc sau pahar

Care ar fi vârsta potrivită pentru a face această tranziție? Mulți copii mici se atașează de biberon. Pe lângă asigurarea hranei, pentru ei, biberonul înseamnă și confort și siguranță. Este important ca părinții să înceapă să îi ajute să renunțe la biberon în jurul vârstei de 10-12 luni și să îi învețe să bea din pahare sau cănuțe cu cioc, adaptate vârstei. Cu cât se întârzie mai mult această tranziție, cu atât copilul devine mai atașat de biberon și îi va fi mai greu să renunțe la el. Utilizarea pe termen lung a biberonului poate duce la apariția cariilor sau îl poate determina pe cel mic să bea mai mult lapte decât are nevoie. Trecerea de la biberon la cana cu cioc sau pahar poate fi o provocare, dar următoarele sfaturi îi pot ajuta atât pe copii, cât și pe părinți.

Momentul tranziției

Majoritatea medicilor recomandă introducerea unei cești, pahar sau căni cu cioc în jurul vârstei de un 10-12 luni. La vârsta de 12 luni, cei mai mulți copii au capacitatea de coordonare a mișcărilor necesară pentru a ține chiar și o ceașcă sau un pahar de plastic și pentru a bea din ele. În loc să scoateți biberoanele simultan, încercați să le eliminați treptat din programul de hrănire. De exemplu, dacă bea de obicei trei biberoane în fiecare zi, începeți prin eliminarea biberonului de dimineață. În loc să îi dați imediat la trezire un biberon de lapte praf, oferiți-i micul dejun și, alături de mic dejun, un pahar mic de lapte. În timp ce încercați să eliminați biberonul de dimineață, continuați să oferiți sticlele după-amiaza și seara timp de cel puțin o săptămână. În acest fel, dacă vă cere biberonul, puteți să îl asigurați că îl va primi mai târziu. Săptămâna următoare, eliminați un alt biberon și oferiți-i laptele dintr-o cănuță cu cioc sau pahar/ cănuță de plastic. Încercați să faceți acest lucru atunci când copilul stă la masă pe un scaun înalt, chiar în scaunul de masă. Biberonul de seară nu ar trebui scos curând, doar înlocuit cu o cănuță adecvată vârstei, până când va renunța singur. Și acest lucru se întamplă în mod normal în jurul vârstei de 2 ani. Masa de lapte de seară tinde să fie o parte din rutina pentru culcare și este cea care le oferă celor mici cel mai mult confort. Ideal este ca ei să fie cei care renunță la ea, singuri, atunci când sunt pregătiți.

Sfaturi care vă vor ajuta în procesul de tranziție:

  1. Recipientele rezistente la vărsare (adesea denumite „căni sippy“) pot ajuta copilul să se obișnuiască cu trecerea de la biberon la cană sau pahar. Dentiștii recomandă ca recipientele să fie cu gură/ cioc tare sau cu paie.

  2. Când copilul folosește paharul sau cana cu cioc, încurajați-l, lăudați-l. Dacă bunica se află în preajmă, de exemplu, ați putea spune: „Vezi, buni? Andrei este băiat mare, atât de mare că bea lapte dintr-un pahar!“.

  3. În cazul în care continuă să vă ceară biberonul, aflați de ce are cu adevărat nevoie sau ce vrea cu adevărat copilul și oferiți-i. Dacă este însetat sau înfometat, asigurați-vă că îi oferiți apă sau hrană. Dacă este o nevoie de confort, oferiți-i îmbrățișări, iar dacă se plictisește, jucați-vă împreună.

  4. Pe măsură ce încercați să înlocuiți biberonul cu paharul sau cana cu cioc, nu uitați că starea de sănătate este important să fie una cât mai bună. Să nu fie în timpul unei erupții dentare, să nu fie în timpul unei viroze sau în mijlocul unei schimbări de rutină sau loc (mutare, concediu, intrarea în colectivitate etc.). Alegeți un moment în care copilul este liniștit, pentru a nu-l copleși cu un stres în plus, prin această tranziție.

  5. Scoateți biberoanele din câmpul său vizual. Le ascundeți în sertare, cămară, astfel încât să nu le vadă și să le ceară. Alegeți pahare sau cănuțe cu cioc colorate, cu personajele lui preferate.

Cât lapte praf ar trebui să consume un copil de 12 luni?

Atunci când bebelușul consumă și alimente solide și ajunge să mănânce suficient de bine cele trei mese principale, aportul zilnic de formulă de lapte va scădea treptat până la aproximativ 600 ml, în jurul vârstei de 1 an. Copiii sunt diferiți, prin urmare încercați să nu vă faceți griji dacă nu vrea această cantitate de lapte și poate va cere mai mult sau mai puțin.

După ce va împlini vârsta de un an și va avea 3 mese principale și două gustări, puteți continua cu laptele praf adaptat vâstei lui, până la vârsta de 2 ani (aproximativ 250 ml seara, la culcare), în funcție și de dorința acestuia. Sunt copii care renunță greu la laptele praf și continuă cu două mese până aproape de împlinirea vârstei de 2 ani.

Comments

comments