Un an nou cu mai multe planuri bifate


De ce obişnuim să ne facem planuri la fiecare început de an şi de ce la fel de uşor avem tendinţa să le abandonăm odată cu trecerea timpului? Pentru că, pe moment, ne bucură enorm perspectiva unui lucru nou, a unui vis pe care ţi-l doreşti să se împlinească. Sub impulsul acestei bucurii, să creionăm câteva dorinţe pentru 2019:

  1. Să evităm generalizările! Plecând de la prezumţia că mamele sunt cele care joacă rolul principal în creşterea şi îngrijirea copiilor, taţilor revenindu-le o poziţie secundară, Frank Cézilly, biolog şi profesor la Universitatea din Burgundia, a scris o carte, pentru a demonta cumva afirmația. Se numeşte „De mâle en père. À la recherche de l’instinct paternel“/ „De la mascul, la tată: în căutarea instinctului patern“. În încercarea de a defini instinctul patern, biologul face nişte paralelisme impresionante cu regnul animal. Ştiaţi, de exemplu, că la pinguini, masculul este cel care cloceşte oul timp de 40- 50 de zile, apărându-l de frig, timp în care nu mănâncă nimic? Figura tatălui se reconfigurează din ce în ce mai mult în ziua de azi, iar concluzia nu poate fi decât una: nu numai că naşterea unui copil declanşează instinctul patern, dar acesta funcţionează foarte bine în numeroase cazuri. Citiţi articolul integral în paginile rubricii „Cu tati“!

  2. Să ne concentrăm mai mult pe soluţii şi mai puţin pe probleme! Fie că treci tu, o persoană apropiată sau chiar copilul tău prin următoarele situaţii – lipsă de concentrare, anxietate, stres, fobii, negativism etc.-, ei bine, relaxează-te! Decât să povesteşti tuturor despre ele, mai bine vorbeşte cu cineva care îţi oferă soluţii. Iar o soluţie ar putea fi „Terapia prin joc şi teatru pentru adulţi şi copii“, care e şi titlul articolului de la „Sfatul medicului“. Informaţiile sunt oferite de Laura- Simona Ciocoiu, psiholog supervizor specializat în psihoterapie centrată pe persoană, terapie prin joc, dramaterapie, logopedie.

  3. Să încercăm să acordăm mai multă atenţie pasiunilor noastre şi să le punem în practică! Să ai o pasiune pe care să o pui în practică este balsam pentru suflet. Când faci ceva din plăcere, se simte imediat. Sau se vede, cum este cazul Mirelei Mihaela Lungoci, fotograf de profesie. „Interviul special“ cu ea confirmă din plin acest lucru! Nu e suficient să ai un aparat performant, e nevoie de mai mult: implicare, viziune, entuziasm. Aşa că, răscoleşte bine prin colţurile sufletului tău şi nu mai lăsa ascuns visul tău! Important nu e doar să ne facem planuri, ci să le şi realizăm! Cu drag, Revista „Copii şi Părinţi“

Comments

comments