Un loc ce nu trebuie uitat

in-vacanta-dec

Înainte de a vă dezvălui destinaţia celei mai recente vacanţe petrecute aş dori să vă dau câteva indicii. E renumită în toată ţara, vin aici să se trateze chiar şi turişti străini, de la cei trecuţi de prima tinereţe, până la copii, nu există limită de vârstă. Baza de tratament din Căciulata, căci despre aceasta vorbim, este la fel de căutată ca pe vremuri. Cel puţin aşa susţin medicii locului. Întinsă pe o suprafaţă de aproape două hectare, baza de tratament din staţiunea vâlceană Căciulata este cea mai mare din ţară. Aici se tratează boli digestive, hepatobiliare, boli ale sistemului renal şi urinar, tulburări metabolice şi nutriţionale, afecţiuni respiratorii, boli ale sistemului nervos periferic şi multe alte afecţiuni dermatologice.

Motivul pentru care am ales staţiunea Căciulata a fost tratamentul cu apele minerale. Izvoarele termale de aici cu ape minerale sulfuroase, clorurate, bromurate, sodice, calcice, iodurate, magnezice, s-au dovedit mereu a fi un bun medicament în tratarea diferitelor afecţiuni, fiind recunoscute atât în ţară cât şi peste hotare. Ultima oară când am vizitat aceste locuri eram împreună cu părinţii şi nu aveam mai mult de 6 ani, dar am recunoscut imediat complexul hotelier Cozia, unde ne-am cazat. Am fost surprinsă să observ faptul că au fost făcute investiţii masive în renovarea acestuia. Sinceră să fiu nu aveam aşteptări prea mari când am plecat de acasă, însă condiţiile au fost mai mult decât decente pentru un hotel de 3 stele.

Primul lucru pe care am decis să îl facem după ce ne-am instalat a fost să dăm o fugă la piscină. Aveam de unde alege, centrul Spa ne aştepta cu o piscină cu apă dulce încălzită la 28°-30° C, una cu apă sărată încălzită la 35° 36° C şi bineînţeles preferata mea şi a tuturor cea exterioară cu apă fierbinte, toate beneficiind de duşuri cu hidromasaj și cromoterapie. Trebuie să spun că la orele de vârf abia dacă mai aveai loc să intri. De înotat nici nu se mai pune problema. Apa sulfuroasă, caldă, plăcută îi atrage pe toţi. Baza de tratament este împărţită în mai multe secţii: electroterapie, hidroterapie, parafină, nămol, masaj, acupuntură, aerosoli, mai sunt şi băile cu dioxid de carbon şi băile cu plante. Un tratament complet făcut aici include un consult efectuat de un medic balneolog, iar în funcţie de diagnostic i se recomandă pacientului o procedură sau alta. Există 28 astfel de tipuri de proceduri. Pentru afecţiuni cardio-vasculare, reumatologice, post-traumatice şi multe altele.

Staţiunea Călimăneşti Căciulata este considerată „perla” staţiunilor de pe valea Oltului pe bună dreptate, datorită peisajelor mirifice ce pot fi admirate în această zonă a României. Este o staţiune balneoclimaterică care a fost atestată documentar în 1386 şi este renumită pe plan internaţional. La recomandarea doctorului Carol Davila, Napoleon al treilea se trata cu apă minerală adusă de la izvoarele de aici. Staţiunea Călimăneşti Căciulata este situată la poalele muntelui Cozia, pe colinele malului drept al Oltului, în apropiere de mănăstirile Cozia, Ostrov, Turnu şi de cetatea medievala Sibiu. Sunt fericită că am putut revedea după mult timp cele trei mănăstiri.

Prima dintre ele, Cozia, cu hramul „Sfânta Treime” armonios proporţionată, cu ornamentaţie bogată, a fost construită de meşteri din Moravia, după modelul bisericii sârbeşti din Crusevat, din piatră albă tare, între 1387-1391, ctitor fiind domnitorul Mircea cel Bătrân.

În drumul nostru spre mănăstirea Turnu, nu am putut trece cu vederea un alt monument istoric: Castrul roman Arutela. De cum treci de barajul Turnu, două turnuleţe înconjurate de ziduri răsar ca din poveste. Şi totuşi nu e un castel, ci un castru roman sau mai bine zis ceea ce a rămas din el şi ceea ce a fost reconstruit. E castrul Arutela, situat în punctul numit ”Poiana Bivolari”, datorită bivolilor crescuţi aici de către călugării de la Mănăstirea Cozia. Cercetările arheologice arată că ar fi fost construit de romani între 137 – 138 d. Hr., iar la stabilirea acestei date a concurat o inscripţie, descoperită în dublu exemplar în faţa a două din porţile castrului.

La poalele muntelui Cozia, nu departe de apele Oltului, se înalţă silueta zveltă a mănăstirii de călugări Turnu, situată la 600 m de staţia de cale ferată cu acelaşi nume. La poalele culmii Turneanu din masivul Cozia, de-a lungul timpului, au fost multe sihăstrii, chilii săpate în stâncă, dintre care unele se mai păstrează şi astăzi.

Înainte să ne luam la revedere de la aceste meleaguri de vis, am bifat şi ultimul punct turistic de pe lista noastră: mănăstirea Ostrov. Este o mănăstire de călugăriţe, cu hramul “Naşterea Maicii Domnului” şi se află amplasată pe o insulă a lacului de acumulare al hidrocentralei Călimăneşti de pe râul Olt. Biserica este rezidită pe locul unei biserici mai vechi din secolul al XIV-lea sau începutul secolului al XV-lea, între anii 1520-1521, fiind ctitorită de domnitorul Neagoe Basarab şi soţia sa, doamna Despina.
În încheiere pot spune doar atât: ne vom întoarce cu siguranţa la Căciulata, şi vreau să vă asigur că este o staţiune pentru toate vârstele, un loc unde te poti relaxa cu adevărat şi în acelaşi timp îţi poţi reface sănătatea într-un mod absolut natural.

Comments

comments