Un milion de motive să fii activă pe parcursul sarcinii!

sport-74

Cu burtica tot mai mare şi binecunoscutele neplăceri ale sarcinii, cu siguranţă nu ai chef să alergi maratoane sau să baţi recorduri de viteză. De fapt, nici nu e nevoie. Însă mişcarea de intensitate moderată, ajustată formei tale fizice şi stării de sănătate îţi face foarte bine. Dacă sarcina merge bine, iar doctorul tău îşi dă acordul, sportul te-ar putea ajuta foarte mult, atât fizic cât şi pe plan psihic. Făcând mişcare în mod regulat, te simţi mult mai bine, ai mai multă energie, îţi îmbunătăţeşti ţinuta, scapi de durerile lombare, eviţi constipaţia, previi durerile de încheieturi şi scapi de insomnii.
Când te simţi bine, arăţi mai bine, mai ales că exerciţiul fizic îmbunătăţeşte irigarea cu sânge a pielii, ceea ce îţi dă o strălucire sănătoasă. Cum muşchii sunt întăriţi şi mai rezistenţi, iar inima mai pregătită pentru efort, vei trece mai uşor prin travaliu. La momentul cu pricina vei putea să-ţi controlezi mai bine respiraţia şi vei fi mai rezistentă la efort. Iar după naştere, vei putea să revii mai uşor la o formă excelentă pentru că te vei fi îngrăşat mai puţin.
Gimnastica te poate pregăti pentru naştere. Alege şedinţe de 20 de minute de 2-3 ori pe săptămână şi nu uita să faci câteva mişcări de încălzire înainte de exerciţiile propriu-zise. Evită întinderile exagerate. Te poţi înscrie într-un program special pentru gravide. Antrenorul specializat te va învăţa tehnicile de respiraţie şi de relaxare, utile în timpul travaliului.
Orice tip de exerciţii ai alege, regula numărul unu este să îţi asculţi corpul. În primele luni de sarcină, ai grijă la ameţeli, greţuri. Din trimestrul doi, burtica începe să crească şi îţi poţi pierde echilibrul, iar din timestrul trei, fătul este tot mai mare şi poate să apese pe plămânii tăi, ceea ce înseamnă că nu mai poţi respira atât de bine. Dacă organismul tău îţi dă semne că nu mai poate continua, atunci ascultă-l şi opreşte-te.

Încearcă stretching-ul, care nu trebuie să lipsească din niciun antrenament, yoga şi exerciţiile cu greutăţi. Ai grijă la acestea din urmă. Nu trebuie să foloseşti greutăţi foarte mari. Mai degrabă fă multe repetări, cu greutăţi mici.

Dacă înaintea sarcinii erai o sedentară, nu trebuie să te dai bătută. În schimb, va trebui să începi uşor, cu exerciţii simple şi să măreşti dificultatea pe măsură ce devii mai puternică şi mai rezistentă. Pentru tine specialiştii recomandă, pe săptămână, 2 ore şi jumătate de exerciţii aerobice moderate ca intensitate. Dacă eşti sănătoasă şi sarcina decurge fără probleme, această activitate nu îţi va face rău deloc.

Comments

comments

1 Raspuns to “Un milion de motive să fii activă pe parcursul sarcinii!”