Urgenţe medicale în timpul sarcinii

sarcina_14

Majoritatea sarcinilor sunt absolut normale şi ajung la termen fără probleme. Ocazional însă, apar situaţii care pot prezenta riscuri pentru sănătatea mamei şi a copilului. Din fericire, mare parte dintre ele pot fi tratate cu succes dacă sunt depistate la timp. Dacă ai avut un accident, nu te simţi bine sau ţi se pare că nu este în regulă ceva, ia imediat legătura cu medicul tău.

Dureri în piept

O durere în piept nu ar trebui ignorată. Poate indica o embolie pulmonară (un cheag de sânge în plămâni) sau o pleurezie. Ambele necesită tratament de urgenţă.

Frisoane şi febră

Dacă ai febră de peste 37,8 grade Celsius, fără alte simptome, ar trebui să iei legătura imediat cu medicul. Dacă febra depăşeşte 38,9 grade Celsius sau dacă prezinţi alte simptome, cum ar fi dureri în gât, dificultăţi de respiraţie sau tuse, ai nevoie de tratament imediat, pentru că este posibil să suferi de gripă porcină sau să ai o infecţie, care necesită tratament cu antibiotic şi odihnă. Dacă febra nu scade, dezvoltarea fătului ar putea fi pusă în pericol.

Umflare excesivă a picioarelor sau creştere excesivă în greutate

Aceste simptome nu ar trebui ignorate, pentru că însoţesc adesea preeclampsia.

Vărsături şi/ sau diaree excesivă

Vărsăturile te pot deshidrata, iar diareea excesivă te face să pierzi din fluide, ceea ce este foarte periculos. Trebuie să te prezinţi imediat la spital şi să ţi se facă o perfuzie pentru a compensa pierderea acestor lichide. Dacă vărsăturile sunt însoţite de febră sau dacă diareea conţine sânge sau mucus, sună-ţi imediat medicul.

Căzături sau accident de maşină

Căzăturile nu sunt întotdeauna periculoase, fătul fiind bine protejat în interiorul uterului, înconjurat de lichidul amniotic, însă ar trebui să îţi suni imediat medicul să îi explici ce s-a întâmplat, dacă ai contracţii, pierzi lichid sau observi o sângerare.

Dureri de cap sau vedere dublă

Pot indica o preeclampsie sau o hipertensiune şi necesită tratament de urgenţă la spital.

Sângerare vaginală abundentă

O sângerare vaginală în cantitate mică şi neînsoţită de durere, în prima parte a sarcinii, este un lucru destul de obişnuit. La fel şi micile pete de sânge pe lenjeria intimă, în primele luni de sarcină. Dar sângerările după primul trimestru sau care sunt abundente ar trebui examinate de medic. Orice sângerare însoţită de durere ar putea indica un avort spontan sau o sarcină ectopică, aşa că ar trebui să te adresezi de urgenţă medicului. Sângerările vaginale extrem de abundente sau sângerările asociate cu dureri severe au nevoie de tratament imediat la camera de gardă.

Mâncărimi generalizate

Sunt semne de colestază obstetrică, mai ales dacă pielea e galbenă şi urina închisă la culoare. Reprezintă un risc sporit pentru copil. De aceea, doctorii recomandă o monitorizare strictă a fătului şi naşterea prematură.

Scurgeri de lichid din vagin

Ar trebui aduse imediat la cunoştinţă medicului, pentru că ar putea fi vorba de o scurgere de lichid amniotic şi de un semn al ruperii membranelor. De asemenea ar putea fi un semn al travaliului prematur, expunând, în plus, fătul la infecţii.

Dureri sau usturimi la urinare

Ai putea să suferi de o infecţie a tractului urinar, o afecţiune care necesită tratament cu antibiotic.

Convulsii

Convulsiile care apar ca urmare a eclampsiei reprezintă o urgenţă medicală, fiind nevoie de tratament medicamentos şi de administrare de oxigen pentru a preveni apariţia altor episoade. Sună de urgență la medic, de obicei fiind necesară naşterea imediată a fătului, pentru ca mama să poată primi un tratament adecvat.

Edeme sau dureri de picioare

Un picior umflat sau dureros la atingere poate indica o tromboză venoasă profundă. Sună imediat medicul, dacă bănuieşti că ai putea suferi de aşa ceva. Această afecţiune poate fi confundată cu trombofilia superficială, o boală mult mai lipsită de pericole, ce afectează venele superficiale ale membrelor inferioare, care se înroşesc şi devin dureroase, mai ales dacă eşti supraponderală. Cu ajutorul unei ecografii, se poate stabili diagnosticul corect.

Sete şi urinări rare

Dacă te confrunţi cu o sete neobişnuit de mare, însoţită de eliminarea unei cantităţi mici de urină sau de lipsa micţiunii, acesta poate fi un semn al deshidratării sau al insuficienţei renale, ambele extrem de periculoase atât pentru mamă cât şi pentru făt. Contactează-ţi medicul!

Sursă: “Sarcina şi Naşterea”, Dr. Anne Deans.

Ce faci dacă încetinesc mişcările fetale?
Primele mişcări ale fătului sunt simţite în săptămânile 16-20 de sarcină. După săptămâna 28, ar trebui să simţi cel puţin 10 mişcări zilnic. Dacă ţi se pare că fătul a fost mai puţin activ în ultimele 24 de ore sau dacă ai simţit mai puţin de zece mişcări în 12 ore, sună-ţi medicul şi prezintă-te la spital pentru un control. Medicul va verifica ritmul cardiac al fătului, într-un interval de 20-30 de minute, cu ajutorul unui monitor fetal, pentru a ne asigura că totul este în regulă. Încetinirea fătului poate fi un semn de suferinţă fetală, aşa că aceste manifestări nu ar trebui ignorate. Pe de altă parte, marea majoritate a feţilor încep să se mişte viguros imediat ce începe monitorizarea fetală, aşa că medicul îşi dă seama că nu există probleme.

Comments

comments