Vergeturile, cauze şi tratament

frumusete

Vergeturile sunt inevitabile în timpul sarcinii şi mai ales spre sfârşit, când burtica începe să crească mai mult. Aproximativ 90% dintre femei fac o formă mai uşoară sau mai vizibilă de vergeturi. Acestea sunt leziuni cutanate, asemănatoare cicatricilor, ce apar ca urmare a ruperii fibrelor ţesutului conjuctiv şi a lipsei sintezei colagenului. De obicei vergeturile au aspect liniar şi culoare roz-violaceu la început, cu timpul căpătând un aspect alb-sidefat.
Severitatea apariţiei lor poate varia în funcţie de mai mulţi factori, în primul rând de tipul pielii şi de greutatea corpului. Femeile care au tendinţa să acumuleze mai multe kilograme sunt mai predispuse să facă vergeturi faţă de femeile care nu se îngraşă mult.
Deficitul de zinc a fost, de-a lungul timpului, asociat cu apariţia vergeturilor. Dacă ţi se dezvoltă vergeturi uşoare, ai putea avea o carenţă de zinc, care este un mineral esenţial pentru regenerarea pielii. Pentru rezultate bune, ar fi bine să alegi un supliment cu magneziu şi vitamina B6 pentru absorbţie optimă.
Vitamina C este importantă, deoarece ajută la menţinerea elasticităţii pielii prin rolul cheie pe care îl are în producerea de colagen. De asemenea, nu ocoli carnea roşie, unul dintre alimentele cele mai bogate în colagen.
Menţinerea hidratării şi elasticităţii în zonele afectate va reduce riscul apariţiei vergeturilor. Încearcă în timpul sarcinii masarea zilnică a zonelor cu probleme pentru a menţine pielea suplă şi a reduce riscul dezvoltării vergeturilor.
Evită să iei rapid în greutate şi ţine un regim alimentar şi un stil de viaţă sănătos. Mănâncă multe fructe proaspete şi legume, cereale, nuci şi seminţe. Consumă aproximativ doi litri de apă pe zi, întrucât o bună hidratare ajută la menţinerea unei greutăţi normale şi sănatoase.
Exerciţiile fizice şi sportul practicat în mod regulat, sunt de asemenea esenţiale. Nu uita să discuţi cu medicul tău care îţi urmăreşte sarcina înainte de a începe un program nou de exerciţii.

După apariţie, dacă sunt tratate în primul stadiu când sunt de culoare roşiatică, vergeturile dispar în proporţie de 90%. Dacă acestea au o vechime mai mare de 2-3 ani, printr-un tratament intensiv se poate face o reducere a lor de aproximativ 40-50%.

Deoarece vergeturile tind să se agraveze în zonele afectate de gravitaţie, poartă un sutien confortabil pentru a reduce acţiunea gravitaţiei asupra sânilor în timpul sarcinii şi alăptării.

Comments

comments