Vitaminele şi mineralele esenţiale

nutritie-ianuarie

Vitaminele sunt necesare pentru dezvoltarea corectă a creierului şi a sistemului nervos. O dietă bine echilibrată trebuie să ofere toţi nutrienţii de care are nevoie copilul tău, însă un exces de vitamine poate fi dăunător.

Vitamina A. Esenţială pentru creştere, piele sănătoasă, smalţul dinţilor şi o vedere bună. De asemenea întăreşte sistemul imunitar. Este conţinută în: ficat, peşte gras, morcov, legume cu frunze de culoare verde închis (ex. broccoli), fructe şi legume portocalii şi roşii (ex. morcov, ardei gras de culoare roşie, cartof dulce, roşie, caisă, mango, dovlecel).
Complex de vitamina B. Esenţial pentru creştere, pentru transformarea alimentelor în energie, pentru un sistem nervos sănătos şi ajutor pentru digestie. Există un număr mare de vitamine în grupa B. Câteva se regăsesc în multe alimente, dar nici un aliment, cu excepţia ficatului şi a extractului de drojdie de bere nu le conţin pe toate. Carne, sardine, produse lactate şi ouă, cereale integrale, legume de culoare verde închis, extract de drojdie de bere, nuci, boabe uscate, banane.
Vitamina C. Necesară pentru creştere, ţesuturi sănătoase şi vindecarea rănilor, deoarece ajută în lupta împotriva infecţiilor. Ajută, de asemenea, la absorbţia fierului. Legume precum: broccoli, ardei gras, cartofi, spanac şi conopidă. Fructe precum: citrice, coacăze negre, pepene galben, papaya, căpşune, fruct de kiwi. Pătrunjelul este o excelentă sursă de Vitamina C.
Vitamina D. Esenţială pentru formarea sănătoasă a oaselor, se combină cu calciul. Se regăseşte în câteva alimente, dar este creată de organism în prezenţa soarelui. Peşte gras, ouă, produse lactate.
Calciul. Important pentru oase puternice, dinţi sănătoşi şi pentru creştere. Produse lactate, peşte cu oase la conservă (ex. sardine), fructe uscate, pâine albă, legume cu frunze de culoare verde, plante leguminoase.
Fier. Necesar pentru sănătatea sângelui şi a muşchilor. Deficienţa de fier este foarte des întâlnită, iar copilul se va simţi obosit şi fără vlagă. Carnea roşie este cea mai bună sursă de fier. Fierul se absoarbe mult mai greu din sursele care nu conţin carne, însă dacă se combină cu alimente bogate în vitamina C, absorbţia de fier se poate mări cu aproape 30 de procente. Carne roşie, în special ficat, peşte gras, gălbenuş de ou, fructe uscate (în special caise), cereale integrale, linte şi boabe uscate, legume cu frunze verzi.

 

 

Comments

comments