Vreau să fiu o mamă cât mai bună pentru fetiţa mea!

Interviu

Ana Maria Aleca deschide sezonul IV al proiectului bebeTEIubesc.ro. Ea este noua graviduţă care vă va ţine la curent cu întâmplările recente din viaţa ei, din perioada sarcinii şi, în curând, din viaţa de mamă. Am întrebat-o pe Ana ce a atras-o la acest proiect şi ce aşteptări are de la el, dar am povestit şi despre lucrurile neprevăzute din timpul sarcinii, cum le-a gestionat, ce soluţii a găsit. Iar dacă vreţi să aflaţi mai multe detalii despre Ana, nu vă rămâne decât să citiţi interviul pe care ni l-a acordat:

Revista „Copii şi Părinţi“: Ana, bine ai venit în proiectul bebeTEIubesc! Ce te-a convins să faci parte din acest proiect?

Ana Maria Aleca: Mă bucur să fac parte din echipă! Am aflat de acest proiect în urmă cu un an şi jumătate, înainte de a rămâne însărcinată, pe când încercam să avem un bebe :). Prietena mea Isabela, care era implicată în proiect, mi-a povestit ce presupune munca voastră de zi cu    zi şi mi s-a părut interesantă şi documentată. Atunci am început să urmăresc bebeTEIubesc. ro, pentru că am găsit aici foarte multe sfaturi despre sarcină. Am constatat apoi că aveaţi şi interviuri cu specialişti  în  puericultură  –  iată  un alt detaliu interesant pentru mine, mai ales că aceste interviuri sunt sub formă de conţinut video, şi nu de articol, pe mine, una, mă ajută   să văd şi persoana care face recomandările respective. În concluzie, toate aceste lucruri mi- au dat încredere şi iată-mă acum aici!

Dacă ar fi să îţi faci o prezentare mămicilor sau graviduţelor care urmăresc platforma, cum ar suna ea?

Sunt o persoană dornică să afle cât mai multe informaţii despre îngrijirea copiilor înainte de a veni pe lume, să îmi însuşesc partea teoretică din timp, dacă pot să spun aşa, ca mai apoi să pot pune în aplicare sfaturile, bineînţeles, la momentul potrivit şi, de  ce  nu,  să  le  adaptez la nevoile copilului meu. Sunt uşor tipicară, recunosc, vreau ca lucrurile să iasă cât  mai bine şi, cred eu, cu o bună organizare, se pot face. Dacă îţi pui pe o listă din vreme tot ce ai   de făcut, marele avantaj  este  că  eviţi  haosul,  ai un program, eşti mai liniştită. Pe mine mă ajută, de exemplu, să pregătesc din timp camera bebeluşei, să cumpăr tot ce am nevoie, aşa încât, atunci când voi veni cu ea de la maternitate, să mă dedic în totalitate ei.

Ce faci atunci când nu filmezi pentru bebeTEIubesc? Care sunt pasiunile tale?

Îmi place să fac ordine sau, mai bine spus,curăţenie. Şi să ascult muzică  în  acest  timp. Mă relaxează enorm! În rest, cel puţin în prezent, toată energia mea este canalizată spre amenajarea spaţiului pentru bebeluşa noastră şi cam spre tot ce are legătură cu ea. Nu aş putea spune că am pasiuni neapărat, pentru că timpul este destul de limitat, iar priorităţile mele s-au redefinit şi activităţile personale s-au redus. Acum pe primul loc stă copilul.

Cum a decurs sarcina până acum?

În principiu sarcina a decurs normal. Am avut la început greţuri, dimineaţa, însă foarte puţin, în special când mă spălam pe dinţi. Pot spune chiar că mi se făcea mai tare greaţă când îmi era foame, chiar dacă nu aveam senzaţia de foame. Probabil din cauza acidităţii din stomac… Pofte am avut puţine, tot la început, însă eu, din fire, nu sunt o pofticioasă şi nici o gurmandă. Aşa că nu am exagerat la acest capitol nici în sarcină. În schimb, singurele pofte constante au fost cele legate de mâncărurile acre, fie că a fost vorba de ciorbe, murături sau alte alimente. Cred că asta m-a ajutat să rămân în limitele de greutate normale ale sarcinii chiar dacă, recunosc, sunt  în tabăra celor care îşi doresc să rămână cu ceva kilograme în plus după naştere, pentru că de fel sunt subponderală.

Ai trecut prin situaţii pentru care nu te-ai simţit suficient de pregătită, care te-au luat cumva prin surprindere?

Ca în orice situaţie în care te afli pentru prima dată şi pe care nu poţi să o controlezi în totalitate, deoarece nu ai de unde să ştii cum va decurge, apar şi momente în care te simţi nepregătită. Este vorba de diferite stări prin care treci şi care te frământă, de la dureri inexplicabile ce pot apărea din senin şi te neliniştesc, până la felurile în care se poziţionează copilul, creându-ţi disconfort la dormit sau mers. Iar tu te întrebi dacă e normal să fie aşa. Însă, cea  mai mare nelinişte cred că   o simţi, ca viitoare mamă, înainte de ecografiile morfologice – emoţiile sunt uriaşe, pentru că eşti nerăbdătoare să  afli  starea  copilului,  să  ştii că e bine, că nu există vreo malformaţie ori alte posibile probleme medicale. Este uman şi firesc să se întâmple aşa, nu ai cum să fii de fier înaintea unei ecografii, ştiind că urmează să afli veşti despre mica viaţă din tine.

Mai ai puţin şi vei fi mamă. Cum te vezi pe tine ca mamă?

Îmi doresc să fiu o mamă cât mai bună pentru fetiţa mea, să îi dau sfaturile cele mai potrivite, sfaturi care să o ajute  să  se  dezvolte  frumos,  să fie un copil echilibrat. Voi fi cu siguranţă o mamă grijulie,  însă  nu  până  într-acolo  încât  să transform controlul într-o obsesie – să mă panichez atunci când nu e cazul şi să exagerez prin grija mea, aşa cum văd că se mai întâmplă în jurul meu. Sunt de părere că un copil trebuie lăsat să experimenteze lumea din jurul lui şi pe propria-i piele, să dea singur cu capul de pragul de sus, cum se spune. Să înveţe să se descurce, supravegheat discret de la distanţă. Numai prin experienţa personală poate să înţeleagă ce este bine şi ce nu, ce este sănătos şi ce nu, astfel încât data viitoare să se poată proteja singur, fără ajutor. Nu intenţionez să îi pun totul pe tavă, mizând pe principiul „Copilului meu nu trebuie să-i lipsească nimic!“. Vreau să fiu o mamă care va avea un copil independent, capabil să ia o decizie, stăpân pe el însuşi. Şi, în nici un caz, nu mi-aş dori să îi construiesc  viaţa  bazându-mă pe ce sau cum mi-ar plăcea mie să fie. Iată o altă capcană în care cad mulţi părinţi! Copiii au personalitatea lor, dorinţele şi voinţa lor şi, nu în ultimul rând, destinul lor.

Care sunt persoanele pe care le-ai simţit cel mai aproape de tine până acum?

Persoanele pe care le-am avut şi le-am simţit cel mai aproape de mine au fost, evident, soţul, sora şi mama mea. Însă, toţi din familie mi-au arătat susţinerea şi m-au asigurat că pot să apelez cu încredere la ei. Este important să auzi cuvinte încurajatoare nu doar în sarcină, ci în general. Să ştii că ai la cine apela când ai nevoie de ceva, pentru că pot interveni şi astfel de situaţii. Însă eu, din fire, sunt o persoană căreia nu îi place să ceară ajutorul, am ales întotdeauna să mă descurc singură, să nu „deranjez“ dacă nu e cazul. Pe de altă parte, nu îmi plac persoanele băgăcioase, curioase, care te sufocă prin grija lor. Poate şi din acest motiv nu i-am lăsat pe cei din jur, apropiaţi sau nu, să mă copleşească prin ajutorul şi grija lor.

La ce surse de informare ai apelat legat de perioada sarcinii, dar şi de perioada când vei fi mamă?

Principala sursă de informare a fost medicul meu curant, însă în limitele pe care consultaţiile mi le-au oferit. Nu am abuzat cu întrebări stupide, ci mi-am clarificat strict nelămuririle legate de ce am voie sau nu să fac în sarcină, ce pot mânca şi ce nu, cum să mă menţin sănătoasă pentru a fi bine şi eu, şi cea mică. În afară de asta, am ales să îmi completez lipsa de informaţie punctual, pe anumite subiecte, tot de la specialişti, urmând cursuri tematice. Eram, de exemplu, în farmacie să îmi cumpăr nişte vitamine pentru sarcină şi căutam cursuri despre alăptare şi puericultură. Atunci am văzut că Bebe Tei organizează gratuit astfel de cursuri şi nu am ezitat să mă înscriu

Au fost extrem de utile pentru că am aflat o mulţime de lucruri pe care nu le ştiam şi, în plus, am „combătut“ unele mituri legate de sarcină şi îngrijirea bebeluşului. M-au ajutat cu informaţii utile şi colegele sau prietenele mele care au deja copii. Concluzia mea, încă o dată, este că uneori teoria nu se îmbină cu practica, deoarece pot exista cazuri în care ceea ce se aplică unui copil nu funcţionează la altul, iar atunci nu trebuie să te panichezi, ci să te înarmezi cu răbdare şi să cauţi soluţii potrivite copilului tău. În rest, când voi deveni mamă şi voi trece concret prin alte situaţii, probabil că voi apela şi la alţi specialişti.

Ce aşteptări ai de la proiectul bebeTEIubesc.ro?

Proiectul bebeTeIubesc.ro mi-a satisfăcut deja o parte dintre aşteptări, prin faptul că am avut acces la anumiţi specialişti în creşterea şi îngrijirea copilului. Însă îmi doresc pe viitor să pot ajunge să aflu informaţii şi de la specialişti în alte domenii, poate mai nişate, informaţii pe care nu le găseşti uşor, de interes atât pentru mine, cât şi pentru graviduţele sau mămicile care ne urmăresc. Spun asta, deoarece sfaturi găseşti foarte multe, dar este destul de dificil să le treci printr-un filtru astfel încât să rămână doar ceea ce este corect. Iar prin „corect“ înţeleg că ele pot fi adaptate la propria ta situaţie.

Un mesaj pentru viitoarele mămici, care trec prin aceleaşi emoţii ca tine înainte de naştere?

Chiar dacă poate suna clişeistic, le doresc să fie relaxate! Şi spun asta cu toată convingerea. Contează enorm să nu se panicheze şi să nu se lase copleşite de stări negative, oricât de grele ar fi unele momente din perioada sarcinii, pentru că nu întotdeauna totul este roz, se mai ivesc şi disconforturi. Dacă intri în panică, singurul lucru sigur pe care îl faci este că îţi înrăutăţeşti starea, riscând astfel să afectezi şi bebeluşul. Tehnologia a făcut progrese uriaşe şi aproape orice se poate rezolva atât timp cât eşti o persoană optimistă. Nu vă pierdeţi încrederea şi nu uitaţi că nimic nu este întâmplător, totul se întâmplă cu un scop pe acest pământ. Lăsaţi loc emoţiilor pozitive, bucuriei! Gândiţi-vă că acest copil v-a ales să îi fiţi mamă, sarcina este ceva unic, minunat şi nu o poţi înţelege decât atunci când eşti gravidă şi te pregăteşti să devii mamă.