7 curiozități despre nou născuți

Înainte de a veni pe lume, bebelușul este familiarizat cu anumite lucruri. Știe să înghită și recunoaște vocea mamei. Pe altele, însă, le învață pe măsură ce crește.

Cu două luni înainte de naștere, are „simptomele“ unui nou născut

În stadiul intrauterin, în cea de-a 32-a săptămână de sarcină, fătul reacționează la stimuli exteriori, diferențiază vocea mamei de alte voci, „se bucură“ dacă mama mănâncă o mâncare ce îi face plăcere, iar în timpul somnului își poate roti pupilele. Acestea sunt concluziile unor specialiști americani, în urma unor studii realizate cu cele mai recente tehnologii de monitorizare, prezentate pe pagina topsanatate.ro.

Este pregătit de alăptare încă din burtică

În timpul petrecut în burtica mamei, bebe se antrenează să înghită prin faptul că bea din lichidul amniotic, cu diferența că nu elimină resturile din intestin. Aceste reziduuri formează meconiul. Meconiul este o materie moale, păstoasă, de culoare brun-verzuie, compusă din elemente amniotice, grăsimi, secreții ale tubului digestiv și glandelor anexe, elemente ale tractusului digestiv, mucus și elemente biliare. Meconiul este eliminat, în mod normal, prin anus imediat după naștere sau în primele zile după naștere. La naștere, mama nu produce încă lapte, ci un lichid deschis la culoare, semi-transparent, de culoare gălbuie, care se numește colostru. Acest colostru are, printre multiplele lui calități, și un efect laxativ, ajutându-l pe bebe să elimine meconiul, în primele trei zile din viața lui. Colostrul este considerat „aurul lichid“ pentru nou-născuți, de aceea este important ca sugarul să fie pus la sân imediat după naștere.

Vede foarte puțin

Probabil știți deja că un nou născut nu vede foarte bine. De fapt, în stadiul intrauterin, el nu vede practic nimic. Capacitatea lui de a vedea începe să se dezvolte după ce a trecut printr-un șoc de lumină. Într-o primă fază, câmpul lui vizual se limitează la 20 de cm. Treptat, vederea va deveni din ce în ce mai precisă: începând cu 3 luni simțul vizual se clarifică (se uită lung la un obiect, de exemplu), începând cu 4 luni reacționează uitându-se la un obiect (întinde mâna spre el), iar de la 6 luni poate face diferența între obiecte (jucărie vs suzetă). De asemenea, nu poate vedea toate culorile. Când vine pe lume, universul este, pentru el, în alb și negru și va avea nevoie de aproximativ 5, 6 săptămâni să perceapă roșul și verdele. Din luna a șasea, va distinge albastrul, galbenul și asta dacă obiectele cu care intră în contact sunt colorate foarte viu.

Dacă îl ții în brațe prea mult, nu înseamnă că îl înveți cu nărav

Ținutul în brațe al bebelușului nu îl va transforma niciodată într-un copil răsfățat. Și, în general, această formă de tandrețe nu dăunează nimănui. Prezența mamei îl liniștește și îl face să se simtă în siguranță. Experimentați, de câte ori este nevoie, contactul piele pe piele, dar mai ales imediat după naștere (în cazul în care nașterea a avut loc pe cale naturală): îi reglează respirația, temperatura corpului, îl oprește din plâns. Beneficiile sunt uriașe.

Are capacitatea de a sa adapta la lumea din jur dacă este ajutat
Între săptămâna 6 și 28, neuronii bebelușului încep să se specializeze și acesta este momentul în care creierul se adaptează la lumea din jur. Tot în această perioadă, creierul compensează și unele deficiențe în cazul în care există. Dacă, de exemplu, copilul nu aude sau nu este supus unui stimul auditiv, este posibil ca o parte dintre neuronii responsabili cu auzul să fie „redirecționați“ spre simțul vederii și al mirosului cu scopul de a-l ajuta pe cel mic să compenseze problema datorită altor simțuri dezvoltate mai bine. Dacă neuronii nu sunt folosiți, mor. „Unii neuroni au realizat deja conexiuni, prin intermediul genelor aflate în <<oul>> fertilizat, formând circuite care controlează bătăile inimii, respirația, temperatura corpului sau produc reflexele. Dar trilioane și trilioane de neuroni (…) au un potențial infinit. Dacă neuronii sunt folosiți, ei formează circuite în creier prin legarea de alți neuroni“, informează site-ul desprecopii.ro. Atunci când închide ochii din cauza unei lumini puternice, un neuron legat de retină realizează o conexiune cu altul aflat în zona vizuală a creierului. Sau dacă strânge degetul mamei, terminațiile nervoase stabilesc legături cu neuronii din zona senzitiv/motorie a creierului. În concluzie, sunt importante interacțiunile și expunerea bebelușului la stimuli externi pentru a-l ajuta să se adapteze la lumea din jur.

Își amintește vocea mamei

Încă din stadiul intrauterin bebe aude vocile și muzica și va recunoaște glasul mamei când vine pe lume. Dacă i se va pune aceeași muzică în mod regulat, se va calma. Însă această strategie își pierde din eficacitate în cazul în care se apelează la ea prea des.

Crește repede

Dacă nu s-a născut prematur, un bebeluș își dublează greutatea în patru, cinci luni. Iar când va împlini un an, va avea de trei ori greutatea de la naștere.

Surse: mamanpourlavie.com, topsanatate.ro, desprecopii.ro