A fi mamă la 40 de ani

Ai mai mult de 38 de ani? În acest caz, faci parte din categoria sarcinilor cu risc, dar nu trebuie să te alarmezi inutil. Dacă nu ai probleme deosebite, totul se poate desfăşura normal, ceea ce nu înseamnă să neglijezi supravegherea medicală calificată.

Fie că este vorba de prima sarcină, fie că nu, a fi însărcinată la 40 de ani necesită anumite măsuri de precauţie şi urmărirea respectării lor cu scrupulozitate. O femeie care are prima sarcină la 38-39 de ani este mai expusă riscurilor unor boli asociate sarcinii. Este vorba cel mai adesea de hipertensiune şi de boli renale care pot avea, pe lângă alte repercusiuni, o întrârziere în dezvoltarea copilului. De asemenea, este bine să ştii că la aceste vârste proporţia de cezariene este mai ridicată, mai ales atunci când este vorba de prima sarcină.

Riscul de avort spontan este de asemenea ridicat, din cauza aceasta pierzându-se circa 33% din sarcini, între a 8-a şi a 10-a săptămână.

Cuplurile care tot amână conceperea unui copil se pot trezi la un moment dat că îşi doresc cu disperare unul, dar nu îl mai pot avea. Pentru că fertilitatea femeii scade o dată cu înaintarea în vârstă, mai ales după 35 de ani. Studiile arată că la 37 de ani secreţia de ovocite se reduce la jumătate, comparativ cu vârsta de 25 de ani. Probabilitatea de a obţine o sarcină este de 25% la 25 de ani, de 12% la 35 de ani şi scade la doar 6% la 40 de ani. La 35-40 de ani, conceperea unui copil este posibilă în multe cazuri doar cu ajutorul procedurilor medicale (inseminare artificială, fertilizare in vitro).

Avantaje şi dezavantaje

A avea primul copil la 35-40 de ani presupune avantaje, dar şi dezavantaje, partea bună este mediul stabil în care se naşte copilul. Venind pe lume într-o familie organizată, cu posibilităţi materiale, copilul are şanse crescute de dezvoltare şi educaţie. Partea mai puţin bună se referă la riscurile sarcinii după 35 de ani. Cu cât femeia se apropie de 40 de ani, cu atât există mai multe riscuri de apariţie a unor patologii, nu neapărat din sfera genitală. Să nu uităm că după 35 de ani ne aflăm în a doua jumătate a existenţei noastre.

La 35-40 de ani, evoluţia sarcinii şi naşterii poate antrena complicaţii atât pentru mamă, cât şi pentru copil. Tocmai de aceea supravegherea medicală trebuie să fie complexă. Malformaţiile congenitale sunt mai frecvente în rândul copiilor proveniţi din mame trecute de 35 de ani. De exemplu, riscul de a naşte un copil cu sindrom Down creşte proporţional o dată cu vârsta: de la 1/2.000 înainte de 25 de ani până la 1/50 după 40 de ani.
“Un organism care a depăşit deja 40 de ani este un organism obosit. Din punct de vedere hormonal, în ţara noastră femeia de 40 de ani este mai probabil să ajungă la menopauză decât să conceapă un copil. În România, vâsta la care se ajunge la această etapă a vieţii este între 40 şi 45 de ani, în comparaţie cu alte ţări, unde femeile ajung la menopauză la 50-55 de ani”, atrage atenţia conf. dr. Daniel Popescu, directorul Policlinicii “Şerban Vodă”.

Din punct de vedere ginecologic există o serie de probleme care pot să apară la o femeie de 40 de ani. De exemplu, procesele inflamatorii cronice pelviene, în special inflamaţia trompelor uterine, sunt inflamaţii care, dacă sunt tratate în perioada când femeia este mai tânără, nu lasă semne ulterioare. Însă în timp, inflamaţia respectivă duce la modificări ale canalului ce se găseşte în interiorul trompei, care se poate îngusta sau se închide. Îngustarea poate să ducă la apariţia sarcinilor extrauterine, iar închiderea canalului face imposibilă fecundarea şi, deci, conceperea unui copil.

Analize

Femeile care s-au hotărât să conceapă un copil abia la 40 de ani trebuie să facă o serie de analize pentru a se asigura că nu îşi pun în pericol propria sănătate sau pe cea a viitorului bebeluş. Cu ocazia primului consult ginecologic sunt recomandate următoarele investigaţii: testul Papanicolau, analize de sânge, de urină, reacţia Wasserman (testul sifilisului), HbsAg (proba ficatului). În plus, femeile însărcinate care au peste 40 de ani vor trebui să meargă trimestrial la consultaţie.

Siluetă

Multe femei amână sarcina de teama de a nu-şi pierde silueta. Specialiştii atrag atenţia că este un motiv total greşit, deoarece femeia la 20 de ani reuşeşte mult mai uşor să piardă kilogramele acumulate în timpul sarcinii, comparativ cu femeia de 40 de ani. Şi aceasta deoarece femeia în vârstă de 40 de ani are un metabolism mult încetinit, ceea ce o împiedică să slăbească mai repede.

ATENŢIE!

Hipertensiunea arterială şi diabetul sunt cele mai frecvente complicaţii care pot surveni în cazul gravidelor de peste 35 de ani. Tocmai de aceea, la fiecare consult, medicul verifică tensiunea şi glicemia gravidei. În prezent, există tratamente moderne cu ajutorul cărora pot fi ţinute sub control valorile tensiunii şi glicemiei, fără a pune în pericol sănătatea fătului.

Surse: Cartea viitoarei mame- Marie-Claude Delahaye- Ed.Teora; jurnalul.ro