Acordarea indemnizaţiei în 2015

indemnizatie_2015

Potrivit avocatnet.ro, în 2015 legea prevede ca părinţii pot beneficia de concediu pentru creşterea copilului şi de o indemnizaţie lunară aferentă în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni. Există anumite condiţii care trebuie îndeplinite de către solicitanţi.

 

Persoanele care obţin venituri supuse impozitului în ultimele 12 luni înainte de naşterea copilului pot să beneficieze, în mod opţional, de concediu pentru creşterea acestuia, dar şi de o indemnizaţie lunară, aşa cum prevede Ordonanţa de urgenţă nr. 111/2010. Acestea se acordă la fiecare naştere.

Limitele indemnizaţiei sunt stabilite prin raportare la indicatorul social de referinţă (ISR), acesta având în anul 2015 valoarea de 500 de lei (aşa cum a fost stabilită încă din 2008).

Concret, limitele minime şi maxime ale indemnizaţiei pentru creşterea copilului, stabilite prin OUG nr. 111/2010, sunt:

  • cel puţin 600 de lei şi cel mult 3400 de lei – în cazul în care părinţii aleg varianta concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an (sau până la trei ani, dacă este vorba de un copil cu handicap);

  • cel puţin 600 de lei şi cel mult 1200 de lei – în cazul în care părinţii aleg varianta concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani.

Pot beneficia de aceste drepturi, prin totalizarea perioadelor de activitate, şi persoanele care au realizat activităţi profesionale în alte state membre ale Uniunii Europene. Pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină cu gemeni, de tripleţi sau multipleţi, nivelul indemnizaţiei lunare creşte cu 600 de lei (începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere).

 

Citeşte mai multe aici