Alergiile alimentare

Există mai multe puncte de vedere referitoare la alergiile alimentare care nu corespund cu realitatea. Alergiile alimentare se manifestă atunci când sistemul imunitar al unei persoane luptă împotriva atacatorilor – cum sunt considerate, în mod eronat, anumite componente alimentare (de exemplu, proteinele).

Mit – Alergiile alimentare nu sunt reale

Fapt: Alergiile alimentare sunt reale și implică sistemul imunitar al organismului. În cazul alergiilor alimentare, sistemul imunitar consideră în mod greșit că un aliment este un invadator nociv și eliberează histamină și alte substanțe chimice pentru a proteja organismul. Simptomele pot include urticarie, vărsături, diaree și tulburări respiratorii.

Mit – Alergiile alimentare nu sunt periculoase

Fapt: Alergiile alimentare pot pune în pericol viața unei persoane. Anafilaxia este o reacție alergică severă care debutează brusc și poate fi letală.

Mit – Majoritatea persoanelor pot mânca în cantități mici alimente la care sunt alergice

Fapt: Chiar dacă unele dintre persoanele cu intoleranță alimentară pot consuma în porții mici alimente care le cauzează tulburări, persoanele care suferă de alergii la anumite alimente trebuie să le evite cu strictețe.

Mit – Alergiile persistă pe perioada întregii vieți

Fapt: Majoritatea copiilor depășesc alergiile alimentare după vârsta de 10 ani, cu excepția celor care sunt alergici la nuci și alune. Cercetările au confirmat că doi din zece copii rămân alergici și după perioada copilăriei.

Mit – Prin prelucrare termică, alergenii din alimente sunt distruși și alimentele pot fi consumate fără probleme

Fapt: De fapt, proteinele alimentare care au rol alergen din alimente precum lapte, ouă, alune și fructe de mare nu se descompun la temperaturi înalte sau în contact cu acidul gastric. Aceste proteine pot suferi modificări moleculare, iar efectul alergenului va fi mai estompat. Totuși, contează și modul în care alimentele sunt prelucrate termic: alunele fierte sunt mai puțin alergene comparativ cu alunele prăjite.