Alimentația copiilor în concediu

Nutritie

Vacanța în familie este la câteva săptămâni distanță, iar una dintre cele mai mari preocupări ale mămicilor este ce vor mânca cei mici timp de 7-10 zile, cât sunt departe de casă. Cum le oferim un meniu echilibrat, sigur din punctul de vedere al modalității de gătire și, mai ales, neapărat pe gustul copilului? Iată o serie de sugestii pentru mai multe situaţii:

Sfaturi pentru părinții ai căror copii nu au început încă diversificarea alimentaţiei

1. Copiii alăptați

• Atunci când bebe este încă mic și nu s-a început diversificarea alimentaţiei, lucrurile sunt mult mai simple, mai ales dacă este vorba despre un copil alăptat. Însă, și în această situație, există câteva sfaturi de care ar trebui să țineți cont:
• Dacă mergeți într-o destinație caldă, asigurați-vă că vă hidratați suficient. Optați pentru apa plată, îmbuteliată, și încercați să consumați cât mai multă apă, mai ales în perioada în care vă expuneți la soare.
• Hrăniți-vă adecvat și aveți grijă la ceea ce mâncați. Asigurați-vă că hrana este corect gătită, din alimente proaspete.
• Dacă faceţi baie în mare sau piscină, dacă folosiți creme de protecție, nu neglijați igiena sânului înainte de a alăpta copilul.

2. Copiii hrăniți cu formulă de lapte

Dacă cel mic este hrănit cu formulă de lapte și încă nu ați început diversificarea alimentaţiei, există, de asemenea, câteva sfaturi de care ar trebui să țineți cont:
• Încercați, pe cât posibil, să alegeţi o cazare dotată cu chicinetă. Dacă nu aveți această posibilitate, aveți nevoie de o cană electrică pentru încălzit apa, pentru a putea prepara formula în orice moment al zilei, ori de câte ori cel mic are nevoie de hrană.
• Pentru prepararea hranei, puteți opta pentru apa plată pe care o folosiți în mod curent.
• Pentru sterilizarea biberoanelor și a tetinelor, alegeţi fie un sterilizator electric, însă acesta implică un bagaj mai mare, fie pastilele de sterilizat pe care le găsiți în farmacii. În cazul din urmă, lucrurile se simplifică mult, având nevoie doar de un vas/ bol în care să sterilizați.
• Nu uitați să puneți în bagaj o cutie în plus de formulă de lapte, în cazul în care nu estimați bine consumul, mai ales în situația în care mergeți în afara țării și poate va fi ceva mai greu de găsit același tip de lapte.
• Încercați, pe cât posibil, să hrăniți copilul în cameră, în cazul în care mergeți într-o zonă caldă, și feriți laptele deja preparat de razele soarelui.

Sfaturi pentru părinții care au început diversificarea alimentaţiei bebeluşului

După ce copilul a început diversificarea, chiar dacă pare puţin mai complicat să i se gătească hrană solidă, nimic nu este imposibil. Primul sfat este să nu renunţați la diversificare, chiar dacă au trecut doar două-trei săptămâni de când a intrat în această etapă. Există mai multe variante pentru a-i oferi o hrană diversificată în concediu, fiecare dintre dumneavoastră o alege pe cea care i se potrivește mai bine, în funcție de tipul de cazare ales, astfel:

• Dacă optați pentru o cazare cu chicinetă, atunci puteți pregăti proaspăt, zilnic sau o dată la două zile (în funcţie de vârsta copilului), hrana celui mic. Nu uitați să vă echipați de acasă cu lingurițe, unul sau două boluri, un blender și, după caz, un scaun de masă sau un scaun portabil.
• Dacă nu aveți o chicinetă, însă doriți să îi pregătiți celui mic hrană proaspătă, puteți alege să gătiţi în cameră, cu acordul proprietarului. În această situaţie, aveţi nevoie de: un aparat de gătit la aburi sau o plită cu un ochi. Nu uitaţi blenderul, lingurițele, bolurile preferate ale copilului, un cuțit, un vas de gătit pentru foc, un tocător, detergentul de vase.
• Multe mămici aleg varianta mâncării sterilizate de acasă. Poate fi puțin riscantă în cazul în care nu s-a sterilizat corect, ajungeți la cazare și constatați că borcănelele sunt compromise. Însă, la fel de bine, opţiunea poate fi un succes și vă poate salva pentru toată perioada vacanței. Totuși, este recomandat să faceți câteva probe înainte, pentru a vedea cum vă descurcați cu sterilizatul. Preferabil este să evitați carnea, oul și orezul și să optaţi pentru combinațiile de legume și cereale sau leguminoase (quinoa, cous cous, bulgur, linte, fasole uscată etc).
• Pentru micul dejun sau gustări, alegeţi fructe proaspete, iaurt, cereale integrale cu lapte vegetal, pâine cu diverse produse tartinabile (în funcție de vârsta copilului).
• În cazul în care preferaţi să luaţi masa la restaurant, o soluţie sigură ar fi preparatele pe bază de legume (supe, piureuri, paste etc.). Încercați să vă informați cu privire la modalitatea de gătire. Evitați preparatele pe bază de carne sau pește dacă nu aveți certitudinea că acestea au fost depozitate și gătite corespunzător.

Important! Dacă sunteți în plin proces de diversificare a alimentaţiei, evitați să introduceți alimente noi în timpul vacanței.

În concluzie, oricare ar fi varianta la care rămâneţi, din cele enumerate mai sus, încercaţi să vă bucuraţi de vacanţă. Dacă alegeți să preparați mâncare proaspătă, o puteți face în reprizele de somn ale copilului. Rugați-l pe tati să vă ajute la spălatul şi curăţatul legumelor şi al fructelor, pentru a vă fi cât mai uşor.