Alimentația corectă a copilului

nutritie-noiembrie-2016

Dieta sugarilor între 6-8 luni

De la vârsta de 6-8 luni sugarul devine capabil să mestece alimentele, să stea fără sprijin, să prindă și să apuce diverse lucruri în mână.

În această perioadă se recomandă menținerea în dietă a laptelui matern sau a formulelor de lapte, administrate de 3-5 ori/ zi. Consumul lor se va diminua treptat, pe măsură ce alimentele solide vor deveni majoritare în dietă.

De la 6 luni se pot introduce în alimentația zilnică fructe și legume pasate. Acestea trebuie integrate treptat în dietă, lăsând copilului o perioadă de 2-3 zile în care să se obișnuiască cu ele, timp în care părinții pot urmări modul în care răspunde organismul micuțului la acestea (apariția unor simptome digestive, alergice). Printre primele legume care pot fi consumate și care se pare că sunt și agreate de majoritatea sugarilor se află: mazărea, morcovii, cartofii, dovleceii, sfecla, fasolea, iar dintre fructe: banane, piersici, pere, caise, pepeni.

După vârsta de 6 luni fructele, legumele (dar și cerealele) trebuie incluse în dietă deoarece, prin conținutul ridicat în glucide aduc nutrienți și un important surplus de calorii.

Există dieteticieni care recomandă introducerea unor cantități mici de legume înaintea fructelor, deoarece consideră ca invers copilul nu ar mai aprecia gustul lor ca fiind la fel de atrăgător ca al fructelor. Cantitatea inițială de fructe și legume este de 2-3 linguri/porție, a câte 4 porții/zi. În timp ce se urmărește reacția copilului la fructele și legumele din alimentație, se verifică în același timp și parametrii de greutate și dezvoltare psiho-somatică. Cantitatea poate să varieze între 2 linguri și 2 cești de vegetale pasate. În timp se poate crește și consistența efectivă a alimentelor, acest lucru depinzând de tolerabilitatea digestivă.

Copilul poate fi încurajat să se autoalimenteze (sub stricta supraveghere a unui adult), punându-i în mână mici cantități din diverse alimente. Totuși, se recomandă evitarea: feliilor de mere, strugurilor, afinelor, alunelor, semințelor, popcornului, legumelor dure negătite, fulgilor de cereale uscate, bomboanelor tari și rotunde, untului de arahide, cârnăciorilor, deoarece toate aceste produse, precum și cele asemănătoare lor ca forma și consistență pot cauza asfixia mecanică a sugarului.
Se recomandă evitarea alimentelor prea sărate sau prea dulci.

Sursa: Sfatulmedicului.ro