Alimentaţia post-natală și importanţa laptelui matern

Pornind de la recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, alăptarea constituie alimentaţia naturală, ideală pentru un nou-născut şi oferă copilului bazele unei sănătăţi biologice și afective. Contactul cu mama, iubirea pe care o simte când stă la sân, emoţii și senzaţii tactile, gustative, toate acestea îl fac foarte fericit pe bebeluş.

Alăptatul nu costă nimic, iar calitatea laptelui matern este incontestabilă: este gras și nutritiv, ușor de digerat, adaptat copilului. În plus, puteţi hrăni copilul oriunde, nu aveți nevoie de biberon, tetine, sterilizator sau apă caldă. În situaţia în care întâmpinați situații dificile în procesul de alăptare, cereți ajutorul unui consultant certificat în lactaţie.

Începeţi diversificarea în jurul vârstei de 6 luni, continuând să alăptaţi frecvent şi la cerere până la 2 ani cel puţin!

Ceea ce mănâncă/ bea mama poate trece în laptele matern

• Ceea ce mănâncă mama însărcinată sau care alăptează, va mânca și bebelușul.
• Limitați alcoolul, cofeina, alimentele prea condimentate etc!
• Nu consumaţi alimente insuficient gătite, precum carne, ouă!
• Limitați expunerea la toxine! Mâncaţi organic când este posibil, spălaţi și curățați legumele proaspete/ fructele!
• Cereţi mereu sfatul medicului înainte de a începe un tratament medicamentos!

Bineînțeles, laptele matern va fi deosebit de sănătos dacă mama mănâncă sănătos și echilibrat în timp ce este însărcinată sau alăptează. Doar urmați obiceiurile simple și fundamentale de nutriție, asigurându-vă că nu limitaţi vitaminele și mineralele și mâncaţi cât mai diversificat, consumaţi multe lichide și încercați să lăsaţi curele de slăbire și pierdutul kilogramelor după ce îi înţărcaţi pe cei mici.

Iată câteva alimente nutritive pe care ar trebui să le mâncați în timpul alăptării:
• Carne: de vită, de miel, de porc, organe precum ficatul;
• Fructe și legume: fructe de pădure, fructe de sezon, avocado, cartofi, roșii, varză, usturoi, legume verzi;
• Nuci și semințe: migdale, nuci, semințe de chia, semințe de cânepă, de dovleac, semințe de in;
• Pește și fructe de mare: somon, alge marine, crustacee și sardine, bine gătite;
• Alte alimente: ouă, ovăz, quinoa, hrișcă sau mei, uleiuri vegetale;
• Hidratarea este foarte importantă. Consumaţi 2-3l de lichide zilnic!

Calitatea laptelui este afectată doar în cazuri extreme de malnutriţie sau de consumul excesiv al unui anumit aliment. Însă cantitatea de lapte depinde foarte mult de alimentaţia mamei. Mâncarea ingerată de o mamă care alăptează nu numai că îi îndeplineşte nevoile nutriţionale, care sunt mai mari în perioada postnatală, dar o ajută şi să producă lapte.

Suplimentele alimentare pentru mamă și nou-născut

Laptele matern va furniza toate substanțele nutritive de care copilul are nevoie pentru primele șase luni de viață, dacă alimentaţia mamei este una echilibrată.

Vitamina D
Se recomandă ca sugarii hrăniți la sân să continue suplimentarea cu vitamina D timp de cel puțin un an. În cele din urmă, unii copii pot obține suficientă vitamină D din laptele matern. Dar mama trebuie să aibă niveluri solide de vitamina D pentru ca acest lucru să se întâmple, ceea ce nu se întâmplă în toate cazurile. Dacă sunteți gravidă sau o proaspătă mămică, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a vă testa nivelul vitaminei D.

Vitamina B12
Mamele care alăptează și au o dietă bazată exclusiv pe plante (vegană) ar trebui să suplimenteze vitamina B12.

Fierul
Un copil va stoca fierul din sângele mamei în timpul vieții sale intrauterine. Copiii prematuri au nevoie de fier suplimentar pentru că nu se nasc cu suficient fier în depozite. Laptele matern nu are foarte mult fier, dar este bine absorbit. Depozitele de fier vor dura până la vârsta de aproximativ șase luni, prin urmare nu ar trebui să se ofere supliment de fier în acest timp. Pentru copiii hrăniți cu lapte formulă, vor primi suficient fier prin laptele praf.

Probioticele
Bebelușii vin pe lume dintr-un mediu steril. Colonizarea cu bacterii bune se face ca urmare a trecerii fătului prin canalul pelvin în timpul naşterii naturale şi prin alăptare. În timpul unei naşteri prin cezariană, colonizarea bacteriană nu se întâmplă la fel de ușor sau la fel de bine ca în timpul unei naşteri naturale. Acest lucru poate duce ulterior la infecții gastro-intestinale, respiratorii, precum și la scăderea imunităţii. În acest caz, părinții pot introduce ca supliment probioticele pentru sugari – discutați cu medicul dvs. înainte de a administra copiilor orice tip de supliment.

Lichidele și hidratarea
Cantitatea de lichid din laptele matern sau de lapte praf va fi de obicei suficientă, deci în mod normal nu ar trebui să le oferiţi apă celor mici înainte de vârsta de 6 luni. Cu toate acestea, bebelușii devin ușor și rapid deshidratați în anumite condiții, cum ar fi în cazul în care copilul are febră sau varsă foarte mult. Rehidratarea este, de asemenea, esențială dacă sugarii au diaree.