Atopia – Afecţiune care trebuie controlată zilnic!

noutati-februarie-2014

Dermatita atopică nu este o maladie contagioasă, nu se ia de la o persoană la alta. Nu trebuie luate măsuri suplimentare şi nu există restricţii privind integrarea copilului în colectivităţi. Se caracterizează prin apariţia unor zone iritate, îngroşate, cu roşeaţă, cu prurit, localizate mai ales în zona pliurilor, coatelor, genunchilor, gâtului, feţei, mâinilor, picioarelor, zona inghinală. Tegumentul este îngroşat şi uscat, pruritul (mâncărimea) este foarte frecvent, favorizând apariţia leziunilor şi a gratajului (leziuni mustinde).

Factorii declanşatori sunt numeroşi: ereditari, alterarea barierei cutanate (ce determină uscarea excesivă a pielii şi apariţia breşelor), climatici şi ambientali (ce pot declanşa puseele), alimentari – determină apariţia inflamaţiei (lapte de vacă, soia, arahide, alune, fructe de mare), acarienii, îmbrăcămintea din fibre sintetice sau lână.

Diagnosticul se stabileşte exclusiv pe baza observaţiilor clinice, fără a se putea face o serie de teste specifice acestei afecţiuni. Riscul suprainfecţiei nu este deloc de neglijat, deoarece leziunile odată apărute se pot coloniza cu Stafilococus auriu sau virus herpetic, agravând practic evoluţia ulterioară. Din acest motiv folosirea gelurilor de spălare sau a cremelor cu agenţi anti-bacterieni este esenţială.

Tratamentul implică evitarea pe cât posibil a factorilor declanşatori ai leziunilor, controlul pruritului, limitarea inflamaţiei, refacerea funcţiei de barieră a pielii.
Produsele folosite sunt cremele emoliente, antibacteriene. Dermo-corticoizii se folosesc numai în timpul puseului.

Comments

comments