Avantajele mișcării pentru gravide

Evitarea mişcării şi mâncatul cât pentru două persoane sunt două greşeli pe care multe femei le fac atunci când rămân însărcinate. O combinaţie care este periculoasă atât pentru mamă, care va lua în greutate mult mai mult decât trebuie, cât şi pentru copil, care este pus în pericol de acest stil nesănătos de viaţă. În cazul în care sarcina este una normală, mişcarea este chiar indicată şi recomandată de medici.

 

Avantajele mișcării pentru gravide:

Îmbunătățește starea de spirit. Când se fac exerciții fizice, starea de spirit va fi mai destinsă, femeia va avea o părere mai bună despre sine și se vor reduce simptomele de depresie. Exercițiile fizice reduc stresul, îmbunătățesc calitatea somnului.

Ajută la dezvoltarea bebelușului. Făcând sport în timpul celor 40 de săptămâni de sarcină, copilul va avea un grad de inteligență mai mare și își va dezvolta mult mai rapid vorbirea.

Se previne diabetul gestațional. Diabetul gestațional este o formă de diabet care poate apărea la femeile însărcinate, acesta este provocat de hormonii secretați de placentă. În cazul diabetului gestațional, copilul se naște supraponderal, iar mămicile pot să devină mai apoi cu adevărat diabetice. Făcând exerciții fizice, riscul de a face diabet gestațional este foarte mult diminuat.

Dacă gravida va avea un program regulat de antrenamente, va observa că metabolismul său funcționează la cote apropiate de perfecțiune, iar somnul său va fi profund și odihnitor.

Mișcarea îmbunătățește circulația sângelui și stimulează, în același timp, digestia, ceea ce ajută gravida să prevină constipația, hemoroizii, venele varicoase, crampele musculare.

Se previn durerile de spate. Ca urmare a sarcinii, gravida va mai crește în greutate cu încă 10-15 kg, iar centrul de greutate se va modifica, deci și spatele își va schimba poziția. Câteva exerciții făcute la birou sau acasă, ajută la destinderea mușchilor spatelui și a celor abdominali, ceea ce va determina reducerea sau chiar dispariția durerilor de spate.

O pregătește pe viitoarea mamă pentru naștere. Gimnastica special creată pentru femeile însărcinate ajută la scurtarea perioadei de travaliu, iar femeile care practică sportul sunt supuse, de obicei, mai puțin intervențiilor medicale în timpul nașterii.