Bebe în avion: sfaturi utile

 

in_vacanta

Călătoriile cu avionul nu sunt întotdeauna uşoare (nici pentru cel mic, dar nici pentru tine), iar o mare parte din problemele care te aşteaptă, pe parcursul excursiei, apar încă înainte ca familia voastră să ajungă la destinaţie, respectiv încă din aeroport. Copilul poate călători cu avionul de la vârsta de trei săptămâni, însă numai în braţele părinţilor. Cu toate acestea, din cauza reciclării aerului din avion şi a posibilităţii de transmitere a microbilor, este preferabil ca micuţul să aibă câteva luni până ce zboară pentru prima oară cu avionul.

1. Alege zborul potrivit.

Urmăreşte programul bebeluşului tău şi încearcă să planifici călătoria atunci când el doarme cel mai mult. Asta poate însemna să te urci tu, cu ochii cârpiţi de somn, în zorii zilei în avion, dar va merita dacă bebeluşul – cu puţin noroc – va dormi tot drumul. Încearcă să te asiguri că ai zboruri directe (va fi mult mai greu pentru tine şi pentru bebeluş să coborâţi din avion, să vă urcaţi în altul, să împachetaţi, să despachetaţi). Escalele şi bebeluşii nu merg prea bine împreună!

2. Un scaun sau două?

În funcţie de companiile aeriene, preţul biletului pentru cel mic variază între 10 -30% din preţul unui bilet pentru adulţi (dus-întors). Unele companii oferă gratuitatea călătoriei pentru bebeluşi. Cele mai multe companii permit copiilor, cu vârste sub doi ani, să călătorească în braţele unui adult. Dacă alegi să cumperi un loc pentru micuţul tău, atunci îţi poţi aduce scaunul de maţină, iar stewardesa te poate ajuta să-l instalezi. Scaunele de maşină nu se instalează la fel de uşor în avion ca în maşină, şi nu se pot instala decât cu faţa spre botul avionului. Bebluşul tău trebuie să fie instalat în scaun de fiecare dată când sunt aprinse luminile pentru centurile de siguranţă.

3. Pregăteşte-te pentru surprize.

Asigură-te că ajungi la aeroport cu mult timp înainte de îmbarcare, în caz că bebeluşul trebuie schimbat şi hrănit. Majoritatea companiilor aeriene permit părinţilor care călătoresc cu copii să se urce la bordul aeronavei, pentru a oferi timp suficient de instalare a scaunului pentru maşină şi a tuturor celorlalte bagaje. Este bine de ştiut acest lucru şi trebuie să profiţi de un asemenea avantaj.

4. Ia cu tine toate lucrurile de care crezi că ai nevoie – şi altele în plus.

Asigură-te că ai tot ce îţi trebuie în caz că zborul tău este anulat. Asta înseamnă hăinuţe în plus, scutece în plus, şerveţele, şi, dacă bebe e hrănit cu biberonul, mai mult lapte praf. Nu uita că, deşi în aeroport temperatura este mai ridicată, în avion este posibil să fie mai răcoare, aşa că ia haine potrivite pentru ca micuţul tău să nu sufere de pe urma variaţiilor de temperatură. O geantă de voiaj sau o geantă de umăr în care ai îndesat toate obiectele necesare micuţului în timpul călătoriei, la care se adaugă punga cu scutece, reprezintă primele lucruri pe care le iei cu tine în avion. Preferabil, alege un rucsac încăpător, pe care îl poţi “împărţi” cu prichindelul. Rucsacul este mult mai comod de purtat, mai ales atunci când ai braţele ocupate, şi în el pot încăpea lejer scutece, mâncarea bebeluşului, biletele de avion, actele, hăinuţele de schimb pentru cel mic şi alte nimicuri.

5. Ia un port bebe cu tine, sau hamuri (dacă bebeluşul a început să meargă susţinut).

Îţi vor fi de ajutor atunci când trebuie să prezinţi documentele, când trebuie să cari şi să depozitezi bagajele sau când copilul s-a plictisit şi trebuie să te plimbi cu el printre scaune.

6. Nu te sfii să ceri ajutor.

Însoţitorii de zbor te pot ajuta să te instalezi confortabil, să-ţi aducă apă pentru biberon, să arunce scutecele murdare, să-l supravegheze pe micuţ, pentru ca tu să te poţi duce la baie, dacă este cazul.

7. Pregăteşte-te pentru lacrimi. Unii bebeluşi acceptă mai greu schimbarea rutinei.

Dacă acesta este cazul, încearcă să-l linişteşti oferindu-i suzeta sau plimbă-l pe culoarul avionului (dacă este permis). Din păcate, câteodată nu poţi face nimic altceva decât să încerci să rezişti. Nu te gândi că fiecare dintre pasageri se uită la tine mustrător – cei mai mulţi dintre părinţi ştiu exact prin ce treci.

8. Despre alăptat.

Dacă alăptezi, e bine să iei în considerare câteva sfaturi pentru a nu te simţi stingheră, şi pentru a face totul mai plăcut pentru tine şi micuţul tău. Atunci când cumperi biletul, cere un loc la geam şi rezervă scaunul de lângă tine (dacă nu vei zbura cu partenerul). Îi poţi cere însoţitoarei de zbor o pătură, sau îţi poţi aduce tu una, pentru a fi ferită de ochii curioşilor. În general, poţi merge la coada avionului şi ruga însoţitorii de bord să te lase să alăptezi acolo, dacă au perdea de protecţie.

E bine de ştiut că poţi trece de scanare cu mai mult de 100ml de lapte pentru bebe, iar în avion le puteţi cere însoţitoarelor de bord apă fiartă pentru a prepara laptele pe loc.

SFAT

Pregăteşte-i bebeluşului suzeta şi ceva de ronţătit (o prăjitură, o jucărie etc.) – acestea vor fi foarte utile la schimbarea de altitudine, atunci când bebeluşul va simţi un oarecare disconfort (presiune şi durere în urechi). Dacă micuţul este răcit, este necesar să îi cureţi nasul cu foarte mare atenţie, pentru a nu avea probleme de respiraţie la decolare sau aterizare.

Comments

comments