Bebeluşul şi teama de persoanele străine

sugar_24

Frica faţă de străini are loc natural, în general în cazul bebeluşilor ce au în jur de 5 luni, dar până la 16 luni poate deveni o problemă. În dezvoltarea emoţională a copilului, frica de străini reprezintă un proces de auto-protecţie. Ea apare relativ brusc la sfârşitul primului an de viaţă şi îi surprinde adesea pe părinţi. Nu toţi copiii manifestă frică de străini la fel de puternic; la unii se pot observa doar forme uşoare, cum ar fi fixarea pesoanei străine sau o vădită indispoziţie, pe când alţii reacţionează puternic cu ţipete şi împietrire. Cuvântul cheie este “percepţie”, deoarece la această vârstă, memoria unui copil este încă în curs de dezvoltare, şi copiii mai mici vor uita o persoană pe care nu o văd de multe ori.

Micuţul începe rapid să distingă între persoanele familiare şi cele noi, necunoscute. Iar ceea ce este necunoscut poate fi periculos! Chiar dacă a mai văzut de câteva ori persoana, dacă trece mult timp până o revede, bebe se va speria (se întâmplă uneori ca micuţului să-i fie frică de proprii săi bunici, dacă trec luni fără să-i vadă).

Simptomele sunt variabile, dar includ cu preponderenţă următoarele:

• copilul devine foarte liniştit şi se uită fix la persoana străină,
• copilul protestează, ţipă sau plânge,
• copilul se ascunde în braţele sau în spatele părintelui.

Chiar şi un copil care nu a avut experienţe violente poate să dea dovadă de frică şi nesiguranţă. Nu a căzut niciodată, nu a fost agresat niciodată sau muşcat de câine. Din ce motive ar putea să-i fie teamă? Reacţiile sale ar trebui să dezvăluie acest mister.
Şi adulţii se simt nesiguri când se găsesc într-o situaţie dificilă şi nu pot prevede ceea ce se poate întâmpla. Copilul trece prin situaţii asemănătoare.
Încă de la naştere a trebuit să se acomodeze la noi condiţii de viaţă. Mai târziu, teama pleacă din sentimentul de foame, dacă îi este rău sau dacă se simte singur. Nesiguranţa şi teama fac parte din viaţa noastră. Sunt sentimente necesare care ne permit să recunoaştem anticipând situaţii dificile.
Nu întotdeauna, odată experienţa acumulată, copilul reuşeşte să transforme în certitudini noile impresii. Dacă vei reuşi să îi înţelegi temerile se va simţi mai sigur pe el.

Cu puţină răbdare şi bună dispoziţie poţi să contribi la soluţionarea acestei situaţii pentru a nu se transforma într-o adevărată problemă. Mai ales dacă este vorba de o perioadă trecătoare. Nu încerca o „adaptare” forţată a bebeluşului la persoane străine sau locuri nefamiliare din dorinţa de a-i „stimula independenţa”. O astfel de abordare doar i-ar spori temerile şi ar avea repercusiuni nocive asupra dezvoltării emoţionale a copilului. Poţi avertiza dinainte prietenii şi cunoştinţele să nu abordeze copilul brusc şi cu entuziastm prea mare, cu exclamaţii, încercări de luare în braţe etc. ci să se apropie încet şi calmi, zâmbitori şi să-l lase pe copil să facă primul pas când va căpăta suficientă încredere.

Rolul tau este foarte important în a-l ajuta pe copil să accepte străinii. În primul rând, nu trebuie să te scuzi pentru reacţiile bebeluşului. Reacţia sa nu este un indicator al lipsei de securitate sau al inabilităţii tale ca părinte în a-l îngriji.

Dacă eşti nevoită să laşi copilul cu o altă persoană (rudă, bonă etc.) pentru a te reîntoarce la serviciu, planifică acest lucru din timp, şi lasă copilul să se familiarizeze cu acea persoană în prezenţa ta, cel puţin câteva zile.

Salută persoana de care se teme bebeluşul cu o strângere de mână, un sărut sau o îmbrăţişare. Aceste gesturi vor semnaliza copilului că mami sau tati îl acceptă pe străin. Vorbeşte-i bebeluşului despre persoana străină. „Aceasta este prietena mea Andreea.  A auzit multe despre tine. Pare foarte fericită să te cunoască”. Bebeluşul va accepta mult mai repede persoana în cauză dacă va simţi că tu o accepţi. Dacă ţie îţi place persoana, atunci poate că va fi în regulă.

Stai în apropierea copilului astfel încât acesta să te poată vedea când sunteţi la cumpărături, la cabinetul medical sau în orice altă locaţie unde sunt prezente persoane necunoscute. Ţine copilul în braţe şi mângâie-l atunci când este anxios.
Când vrei să te întâlneşti cu prieteni cu care bebeluşul nu este familiar ar fi bine să o faci întâi “pe terenul nostru”, acasă, unde măcar mediul îi este familiar copilului.

 

SFAT

Un copil mic pare să dea dovadă de multe ori de stări de teroare născute din subconştient. Unicul medicament constă în tandreţe, căldură şi contact fizic: nu aveţi încredere în prea multe mâini străine pentru moment dat la fel.

Trebuie să ştii că teama de persoane străine este un fenomen nu doar normal ci şi sănătos, prin care trec aproximativ 80% dintre copii, şi că este o fază normală în dezvoltarea copilului.