Bebelușul la 3 luni

sugar-ianuarie-2014-1

La 3 luni, micuţul tău trece de la etapa de nou-născut la cea de bebeluş în toată regula. Este mai activ şi mai dornic să cunoască tot ce îl înconjoară. Acum poate recunoaşte feţele familiare. Va începe să scoată tot felul de sunete amuzante – acesta este modul lui de a încerca să comunice.

CE POATE FACE:

Este fascinat de forme şi va încerca să se întindă şi să le atingă. Bebeluşii vor să exploreze totul cu gura, deoarece acolo sunt mai multe terminaţii nervoase ca oriunde altundeva. Va întoarce capul dacă se aude un sunet, şi te va urmări când vorbeşti. Coordonarea privire-mână începe să se dezvolte, şi va încerca să apuce jucăriile. De asemenea va fi captivat de propriile mâini şi va petrece mult timp examinându-le.

CUM SĂ-L ÎNCURAJEZI:

Acum este momentul perfect să începi să-i citeşti. Va adora ritmicitatea vocii tale. Variază tonalităţile, şi interpretează cu voci amuzante diferite personaje. Lobul temporal – secţiunea creierului responsabilă cu limbajul, auzul şi mirosul – se dezvoltă din ce în ce mai mult. Studiile arată că bebeluşilor cărora li s-a citit de la o vârstă fragedă au capacităţi verbale mai avansate. Vorbeşte cu el despre lucrurile pe care le ai făcut prin casă. Poate că nu-şi vine să crezi, dar totul este absorbit de creierul lui, ca un burete.

JUCĂRIILE POTRIVITE:

Investeşte în cărţi cu imagini mari şi colorate. Vor fi de folos pe tot parcursul primului an. De asemenea jucăriile din diferite materiale îl vor fascina. Ţine-l ocupat cu zornăitoare şi cuburi moi ce foşnesc. O saltea de joacă va fi de asemenea foarte apreciată.

MERGI PUŢIN MAI DEPARTE:

Pune bazele simţului umorului – cheia către interacţiune socială. Bebeluşilor le place comedia pură, la prima mână. Aşa că nu te sfii să faci feţe amuzante, să te prefaci că te loveşti sau să scoţi sunete caraghioase. Micuţul tău se va amuza teribil.

La 3 luni micuţul tău îşi va putea da seama de stările prin care treci. Îţi poate ”citi” emoţiile din tonul vocii, şi din felul în care îi vorbeşti.

SFAT

Când îi schimbi scutecul joacă-te cu burtica şi părul lui. Studiile arată că bebeluşii care nu sunt atinşi prea des au creierul mai mic decât ar fi normal la vârsta lor. De asemenea, atunci când îţi schimbi bebeluşul te afli la câţiva centimetri de ochii lui, astfel încât te poate urmări mult mai uşor cu privirea când vorbeşti.

Comments

comments