Ca la mama acasă: supă cu găluște și tocăniță cu pui

În după-amiezile reci de toamnă târzie sau de iarnă, nimic nu este mai potrivit decât o supă caldă. Deși supa cu găluște pare o rețetă banală, aflați că nu e suficient doar să știm ce ingrediente folosim. Respectând anumite secrete, vom avea găluște pufoase și gust delicios, două motive suficiente să spunem „Săru’mâna pentru masă!“.

Supă cu găluște – Pentru 6 persoane

Ingrediente:

  • 1 kg de carne (tacâm de pasăre)
  • 3 morcovi
  • 1 țelină potrivită
  • 1 ardei mare
  • 1 ceapă mare
  • 1 păstârnac sau 1 rădăcină de pătrunjel
  • 2 ouă
  • griș (aproximativ 70 de grame)
  • 3 linguri de ulei
  •  sare, piper, pătrunjel

Mod de preparare:

  • se spală legumele, se taie în bucăți mari (ardeiul în două, ceapa în două, morcovul în trei, la fel țelina și păstârnacul);
  • se spală carnea, se pune la fiert, se spumuiește, se scoate din vasul în care a fiert când devine fragedă;
  • în zeama în care a fiert carnea, se pun toate legumele și se lasă la fiert;
  • între timp, se prepară găluștele: bateți bine cele două ouă împreună cu uleiul (3 linguri) și, treptat, adăugați grișul până ce compoziția devine ca o smântână groasă; se lasă timp de 10-15 minute deoparte;
  • după ce legumele au fiert, scoateți-le din oală, lăsând în vasul respectiv doar zeama (nu aruncați morcovul și țelina, păstrați-le pentru a le readăuga în supă, la sfârșit, după ce au fiert și găluștele);
  • în zeama în care au fiert carnea și legumele, puneți cu o lingură, una câte una, compoziția de găluște (important: zeama nu trebuie să fiarbă tare, ci la foc mic, altfel compoziția de găluște se destramă);
  • când găluștele se umflă și se ridică la suprafață, înseamnă că sunt gata; completați cu morcovul și țelina fierte, adăugați sare, piper și, la final, pătrunjelul tocat mărunt.

Info: În loc de carne de pasăre, se mai poate folosi rasol de vită sau de porc. Supa va ieși la fel de gustoasă! O puteți consuma cu usturoi, fierbinte sau caldă, după preferințe.

Tocăniță de legume cu pui la ceaun – Pentru 3 persoane

Ingrediente tocăniță:

  • 1 ceapă mare
  • 1 morcov mare
  • 1 ardei kapia mare
  • 1 ardei gras mare
  • 1 dovlecel mediu
  • 3, 4 roșii medii
  • ulei, sare, piper
  • mărar

Ingrediente pui la ceaun:

  • 6 copănele
  • ulei, sare, două foi dafin, cimbru, 5 căței de usturoi

Mod de preparare tocăniță de legume

  • se spală legumele și se taie mărunt
  • se pune într-un vas puțin ulei la încins, se aruncă ceapa, iar când devine aurie se completează cu restul legumelor, adăugându-se apă cât să le cuprindă;
  • se pune sare, piper, se amestecă;
  • când legumele sunt aproape gata, se adaugă roșiile date prin răzătoare (sau, la alegere, tăiate cubulețe);
  • după ce sosul de roșii a fiert puțin, se presară mărarul tocat și se ia vasul de pe foc;
  • se acoperă vasul cu un capac (dar nu complet, ci lăsând un mic spațiu).

Mod de preparare pui la ceaun:

  • se spală copănelele și se pun la fiert în ceaun, cu apă, împreună cu cimbrul (o linguriță cu vârf) și două foi de dafin;
  • în momentul în care apa începe să scadă se adaugă treptat uleiul astfel încât, în momentul în care apa scade de tot, să rămână puțin ulei care să le perpelească;
  • când copănelele s-au rumenit pe o parte și pe alta, se adaugă sarea și usturoiul tocat, se învârte cu o lingură de lemn pentru a se întrepătrunde gusturile și se închide focul.

Pont: Pentru a verifica dacă s-a făcut bine carnea, primul indiciu este că se desprinde de pe os. O altă metodă ar fi să luați un copănel din ceaun, îl puneți pe un fund de lemn și, cu o furculiță, încercați să vedeți dacă mai este sânge în zona osului, unde se prinde carnea de el. Mâncați tocănița cu pui la ceaun alături de o salată de varză, preparată cât mai minimalist: varză, sare, ulei, zeamă de lămâie/ oțet.

Comments

comments