„Călătoriile cu cei mici pot fi un subiect delicat pentru mulţi părinţi“

„Când s-a născut Ema, deja ştiam o lecţie foarte importantă: cel mai uşor e să călătoreşti cu copiii când sunt foarte mici“, ne-a spus Adriana Cocic, mămica din spatele blogului miniCalatorii.ro. Să pleci la drum cu doi copii, în țară sau în străinătate, nu este atât de complicat pe cât pare. Dimpotrivă, e… bucurie mare!

Revista „Copii și Părinți“: Cum ți-a venit ideea acestui blog, miniCalatorii.ro?

Adriana Cocic: Călătoriile cu cei mici pot fi un subiect delicat pentru mulţi părinţi. Şi nouă ne-au dat de furcă la început, în condiţiile în care călătorisem mult înainte de a avea copii şi căpătasem deja un „antrenament“ cu neprevăzutul, cu schimbările de mediu şi cultură. Însă, încet, încet, învăţând din greşeli şi perseverând în dorinţa noastră de a călători în formulă completă, am reuşit să găsim proporţiile şi ingredientele potrivite pentru ca ieşirile cu fetiţa noastră să nu se mai lase cu frustrări şi dureri de cap. Acum cinci ani, când se întâmpla asta, nu existau informaţii în limba română despre provocările multiple pe care le implică o călătorie cu un bebeluş sau recomandări de hoteluri care-ţi uşurează viaţa de părinte călător. Aşa că m-am apucat de scris şi-am avut şansa de a strânge în jurul blogului părinţi ca noi, cu care facem şi astăzi schimb de impresii, recomandări, sfaturi.

Care este articolul pe care îl consideri cel mai de succes și cărui fapt crezi că i se datorează popularitatea lui?

Sunt trei articole care-mi vin în minte, fiecare cu peste 20.000 de cititori, iar succesul fiecăruia are la bază factori foarte diferiţi. Primul, şi cel mai drag mie, e review-ul pe care l-am scris pentru un loc idilic, parcă gândit cu familiile în minte – „Ferma de sub Penteleu“. Se deschisese doar de câteva luni, nimeni nu mai scrisese despre el, ne-a plăcut foarte mult şi cred că am reuşit să transmitem mai departe bucuria şi ineditul de a fi oaspeţi la o fermă de capre. Al doilea îşi trage, probabil, popularitatea din faptul că foarte multă lume are întrebarea asta pe buze – „Cum e la Legoland şi începând cu ce vârstă a copilului merită să mergi acolo“. Iar al treilea este un exemplu fain de conţinut realizat de comunitatea din jurul blogului – „Care sunt cele mai child friendly locuri din România alese de părinţii călători“. A apărut că urmare a unor etape de nominalizare şi votare, cu peste 5000 de părinţi călători implicaţi.

Ai mai cochetat cu scrisul înainte de a-ți crea propria pagină?

La bază, profilul meu este unul tehnic, am terminat Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică. Asta m-a ajutat destul de mult să-mi creez propria pagină, însă scrisul l-am învăţat pas cu pas. miniCalatorii.ro este al doilea proiect editorial în care sunt implicată. Primul a fost tot un blog de călătorii, viajoa.ro, început în 2009. Pe parcurs am simţit nevoia să descopăr mai multe, am fost la ateliere de jurnalism narativ, la conferinţe de storytelling, iar în 2014 am absolvit cursul de jurnalism de călătorie organizat de Matador Networks – cea mai mare publicaţie independentă de călătorii din lume.

Cum crezi că îi ajută pe părinți recomandările de pe blogul tău?

În primul rând, găsesc la câteva clickuri distanţă informaţiile de care au nevoie pentru a pleca la drum cu copiii, în cele mai bune condiţii – sfaturi despre călătoriile cu maşina sau cu avionul, idei de weekenduri, review-uri de hoteluri child friendly, toate testate deja pe pielea noastră. Dincolo de asta, sunt două aspecte la care ţin foarte mult şi-n timp mi s-a confirmat şi reconfirmat de către părinţii care ne citesc că şi pentru ei sunt importante. Toate review-urile de hoteluri care apar pe blog sunt scrise ca urmare a vizitelor noastre incognito, pe banii noştri, în locul respectiv. În felul acesta surprindem serviciile aşa cum sunt, cu bune şi cu rele, putem să scriem fără restricţii despre ce ne-a plăcut acolo, dar şi despre ce ar putea să fie mai bine. Iar al doilea aspect este tonul articolelor. Într-o lume în care parcă trăim doar la extreme – ba e dramă mare, ba fericire totală – am încercat să găsesc un ton echilibrat, să descriu şi nuanţele de gri, nu doar albul şi negrul. Dacă nouă nu ne-a priit o destinaţie, nu înseamnă că e ceva în neregulă cu ea. Explic de ce nouă nu ne-a fost bine acolo (de multe ori fiind vorba despre criterii subiective, până la urmă călătoritul e o experienţă foarte personală) şi fiecare va şti să interpreteze informaţiile şi să decidă dacă i se potriveşte sau nu.

Îți amintești prima ieșire din București împreună cu fetița ta?

Prima ieşire cu Ana a fost la Sibiu, pe când avea şase săptămâni. Am vrut să vedem Piaţa de Crăciun de acolo şi să dăm o fugă până în Alba-Iulia de 1 decembrie. Acum zâmbesc când îmi aduc aminte, dar atunci nu-mi prea ardea de glumă. După trei zile de mâncat pe apucate, schimbat scutece în maşină, accidente cu scutecele care s-au lăsat cu amintiri mirositoare pe hainele noastre şi o sesiune de triluri nemulţumite în cetate, ne-am întors în Bucureşti mai obosiţi decât am plecat şi destul de hotărâţi să nu mai călătorim prea curând în trei. Ne-a trecut repede şi, pe când ea n-avea nici trei luni, ne-am urcat în avion cu direcţia Sicilia.

Ce te-a determinat să continui să călătorești și când a venit pe lume a doua fetiță?

Când s-a născut Ema, deja ştiam o lecţie foarte importantă: cel mai uşor e să călătoreşti cu copiii când sunt foarte mici. Până la şase luni, alăptaţi şi purtaţi, nu prea le mai trebuie altceva decât să fie cu tine. Aşa că am profitat din plin de această perioadă.

Nu este greu să pleci la drum cu doi copii? Ce sfaturi le-ai da părinților aflați în aceeași situație?

Pot apărea tot felul de provocări. Sunt ţări în care de la al doilea copil în sus nu mai ai cum să stai în camere duble şi-atunci trebuie să optezi pentru hoteluri care au apartamente sau camere de familie. Costurile cu avionul cresc foarte mult când copiii depăşesc vârsta de doi ani, iar la doi copii se simte bine. În funcţie de diferenţa de vârstă între copii, pot apărea tot felul de probleme cauzate de ritmul diferit, de programul de somn, şamd. La noi, diferenţa între Ana şi Ema e de doi ani jumătate şi a existat o perioadă în care parcă erau în contratimp. Însă acum ştim că airbnb.com poate fi o alternativă mult mai bună la clasicele hoteluri (poţi închiria apartamente spaţioase la preţuri mai mici), ne plimbăm destul de mult cu maşina, când plecăm cu avionul încercăm să petrecem perioade mai lungi la destinaţie, iar fetele, la cinci ani şi doi ani şi jumătate, şi-au sincronizat programul şi au început să fie partenere de joacă şi năzbâtii.

Au fetele tale o destinație preferată?

Sunt câteva destinaţii din România în care au revenit iar şi iar, fie cu noi, fie cu bunicii – Sinaia, Ferma de sub Penteleu, Vila Bran – şi-au prins drag de ele. Însă marele câştig cred că e deschiderea cu care privesc fiecare nouă escapadă şi dorinţa de a explora. În perioada asta am fost eu mai mult plecată, singură, şi de fiecare dată când mă întorc au grijă să-mi aducă aminte că nu au mai mers de mult cu avionul, că ele vor să ajungă în fiecare ţară din lumea asta şi că ar trebui să plecăm toţi patru hai hui cât de curând.

Care este cea mai recentă călătorie pe care ai făcut-o împreună cu familia? Cum a fost?

Dacă vorbim de plecări mai lungi de-un weekend, ultima a fost în Singapore. Teama mea principală era legată de zborul foarte lung, dar s-a dovedit că domnişoarele s-au bucurat de timpul în avion la fel de mult ca de atracţiile de la destinaţie. Poate şi pentru că noi nu avem tablete acasă, nici jocuri pe telefon, iar când au dat de animaţiile şi jocurile de pe ecranele din avion nu le-a mai trebuit altceva.

Dat fiind faptul că am intrat în sezonul rece, care sunt locurile pe care le-ai recomanda, în această perioadă a anului, familiilor cu copii?

În ţară, nouă ne place foarte mult să admirăm culorile toamnei în judeţul Covasna. Am descoperit acolo un loc de cazare special – Domeniul Zabola. În spatele unei porţi de fier şi a multor castani se află casa de oaspeţi a familiei de nobili maghiari Mikes, un loc de poveste care oferă activităţi pentru toată familia. Am mers cu căruţa prin sat, am admirat caii de pe domeniu şi ne-am plimbat cu barca pe lac. De-acolo am făcut excursii până la Lacul Sf. Ana şi la Tinovul Mohos sau am mers cu pădurarul să vedem urşii în mediul lor natural. În străinătate m-aş aventura să recomand Varşovia ca destinaţie de city break tomnatic/iernatic pentru toată familia. De anul acesta există zbor direct, low cost, iar capitala Poloniei este foarte ofertantă la capitolul activităţi pentru copii în interior când vremea nu ţine cu tine, dar şi plimbări faine prin centrul vechi sau pe promenada şi plajele amenajate pe malul răului Vistula atunci când soarele îşi face apariţia. Eu am ajuns spre sfârşitul verii acolo, însă îmi imaginez că nici târgurile de Crăciun nu-s de neglijat.

Foto: Dan Nichitiu