Calmarea îngrijorărilor legate de travaliu!

nastere-20

În unele momentele ale sarcinii, ideea inevitabilităţii naşterii te va copleşi pe neaşteptate şi poţi avea îndoieli că vei face faţă. Emoţia, teama, anticiparea, uimirea şi nesiguranţa că vei recunoaşte începutul travaliului, îţi vor ocupa gândurile în ultimul trimestru, pe măsură ce se apropie termenul naşterii. Naşterea este totdeauna o călătorie de necunoscut, iar acest lucru este valabil mai ales la prima naştere. Dar, indiferent câţi copii ai, există mereu un element de imprevizibil în modul în care decurge naşterea.
Toate femeile sunt copleşite de un amestec de sentimente privind travaliul şi naşterea, dar unele se simt mai încrezătoare decât altele în faţa acestor provocări. Felul în care te simţi este influenţat de câţiva factori:
– Experienţa în a face faţă unor evenimente stresante;
– Încrederea în corpul tău şi în procesul naşterii;
– Dragostea şi sprijinul celor apropiaţi;
– Respectul şi încurajările personalului medical.

Când îţi visezi temerile!

Multe femei au vise extrem de vii în timpul sarcinii şi este posibil ca acest fenomen să fie provocat de schimbările hormonale. Se întâmplă să visezi travaliul sau copilul, iar visele pot să apară destul de reale încât să îţi tulbure somnul şi să fie greu de uitat. Unele vise scot la iveală temeri pe care le ai.

Poţi visa că:

  • Sarcina nu este reală şi nu vei naşte nimic, sau pur şi simplu, te vei dezumfla;
  • Naşti un pui de animal sau un obiect casnic;
  • Copilul are o malformaţie sau un handicap.
    Aceste coşmaruri sunt supărătoare. Ele îţi permit, pe de altă parte, să exprimi temeri care în perioada de veghe sunt reprimate. Astfel de temeri pot fi provocate de faptul că, în pofida ecografiilor şi a controalelor prenatale, fiinţa care creşte în tine nu poate fi văzută.
    Dacă ai coşmaruri, încearcă să te gândeşti la copilul tău într-un mod pozitiv, imaginându-ţi cum îl ţii în braţe, gândindu-te la un nume. Experţii spun că acestea sunt modalităţi excelente de a stabili o legătură cu copilul. Compară-ţi visele cu cele ale altor viitoare mame – discuţiile te pot ajuta să atenuezi temerile.

Vei suporta durerea?

Un bun instructor prenatal nu îţi ascunde faptul că travaliul este o experienţă solicitantă fizic şi că poţi trece de la o senzaţie de discomfort la o durere insuportabilă. Informaţii despre travaliu vin şi din alte surse, cum ar fi experienţele trăite de rude sau de prietene, iar acestea îţi pot influenţa aşteptările. Dar instructorul tău prenatal ţi-a spus şi cum poţi reduce durerea – prin relaxare, respiraţie, masaj şi mişcare! Şi ar fi trebuit să-ţi dea încredere că eşti în stare să naşti.
Dacă eşti speriată de durere sau nu ştii cum să faci faţă când va veni momentul, gândeşte-te ce opţiuni ai pentru diminuarea durerii. Modul în care anticipezi travaliul afectează reacţia din timpul acestuia, aşa că s-ar putea ca tehnicile de vizualizare să te ajute. Când te gândeşti la contracţii, imaginează-ţi cum muşchii uterului deschid colul. Urmăreşte cu ochii minţii copilul înaintând prin canalul de naştere şi aminteşte-ţi că fiecare contracţie te aduce cu un pas mai aproape de naştere. Aminteşte-ţi că este mai uşor să suporţi durerea dacă te gândeşti că este un semn că organismul tău funcţionează firesc şi eficient.

Îţi vei pierde total controlul?

Multor oameni le vine greu să îşi exteriorizeze emoţii puternice în public sau chiar în particular, aşa că să nu te surprindă dacă te simţi jenată să plângi, să ţipi, sau pur şi simplu, să fii neajutorată în prezenţa altora. Faptul că eşti în spital, departe de mediul tău familial, îţi poate amplifica neliniştea, mai ales dacă acesta este primul copil şi nu ştii câtă forţă interioară şi ce reurse ai, de fapt.
Te poate ajuta acceptarea ideii că o să pierzi ceva din controlul emoţional. Multe femei simt că gemetele le ajută să elibereze o parte din tensiune. Vei fi mai eficientă în timpul travaliului şi al naşterii dacă te laşi în voia corpului şi aproape uiţi de oamenii din jur.

O să treci “Clasa”?

Femeile aflate la prima naştere au tendinţa de a percepe travaliul ca pe un examen pe care unele îl iau, iar altele nu, de exemplu dacă o femeie a planificat o naştere fără medicamente, iar apoi are nevoie de epidurală, aceasta poate crede că este slabă. Dar nimic nu este standard la naştere – o femeie nu poate să ştie dinainte cum vă suporta durerea, nici ce simte o altă femeie în timpul travaliului şi al naşterii. Important este să simţi că eşti susţinută de cei din jurul tău şi că vei reuşi să faci faţă oricărei provocări cu care te vei confrunta. Propune-ţi să trăieşti emoţiile naşterii, astfel încât, atunci când vei privi înapoi, să simţi că ai luat tot ce se poate din această experienţă incredibilă.

Interpretarea viselor – Unele vise frecvente şi ce ar putea însemna ele:
Sex, într-o lumină pozitivă sau negativă: confuzia sexuală este normală în timpul sarcinii; pierdere şi uitare: teama de responsabilitatea de a fi mamă; durere şi rănire: vulnerabilitate; a fi prinsă într-o capcană: teama că îţi pierzi libertatea; pierderea partenerului: griji legate de aspectul tău; schimbări dramatice de greutate: îngrijorare legată de dieta ta.

Sursă: „Sarcina şi Naşterea”, Dr. Anne Deans.