Când ar trebui copilul să înceapă să se uite la televizor?

 

educatie

Foarte multe emisiuni au ca public ţintă copiii. Multe dintre acestea par a fi educative. Dar când este momentul potrivit să vă lăsaţi copilul la televizor, şi ce ar trebui să ştiţi mai exact pe această temă?
Experţii sunt de părere că până la doi ani, copiii percep televizorul ca pe un amalgam de culori, de imagini şi sunete greu de urmărit. Pe de altă parte ei nu fac bine diferenţa între real şi imaginar, prin urmare mulţi vor interpreta ceea ce văd la televizor ca fiind viaţa adevărată. Cercetările legate de comportamentul copiilor, în raport cu televizorul, au arătat că ei ajung să creadă că personajele pe care le văd pe micul ecran trăiesc in televizor. În aceeaşi măsură copiii pot ajunge să imite comportamentele, de multe ori violente şi nu demne de urmat.
Este foarte comod pentru mulţi dintre noi să pornim televizorul, ştim că astfel putem ţine ocupaţi copiii măcar o jumătate de oră, şi ne putem face treaba liniştiţi, dar a pierde timp în faţa televizorului, înseamnă a renunţa la timpul care ar trebui dedicat unor activităţi benefice pentru creşterea şi dezvoltarea lor. Părinţii sunt cei care hotărăsc ce fel de desene urmăresc copiii lor, dar pentru aceasta trebuie să fie foarte atenţi la ce fel de programe pentru copii difuzează televiziunea prin cablu, şi mai ales la cât de mult timp se uită copiii la televizor.
Nu asociaţi desenele animate cu luarea mesei, deşi pare inofensiv, mâncatul în faţa televizorului este doar unul dintre simptomele care descriu dependenţa celor mici faţă de acesta. Copiii care se uită prea mult la televizor, în primii ani de viaţă, prezintă riscuri de obezitate, inadaptare socială şi comportament agresiv. De multe ori nu reuşesc să se integreze în grupele de grădiniţă, şi cu atât mai puţin vor face faţă la şcoală.
Emisiunile de calitate pot oferi copiilor cunoştinţe minime despre alfabet, numărat, despre operaţii simple de adunare şi scădere, noţiuni de vocabular, câteva fundamente ştiinţifice, ba chiar pot să-i ajute să înveţe mai repede să citească.

Evită să foloseşti televizorul pe post de babysitter şi stinge-l când nimeni nu pass4sure 00M-638 se uită la el în mod activ, pentru că expui copilul riscului de a dezvolta deficit de atenţie.

SFAT

Nu lăsaţi copiii la desene animate înainte de culcare! Multe dintre acestea produc excitaţii la nivelul sistemului nervos, mai ales dacă desenele sunt cu multe flashuri şi jocuri de culori, toate acestea ducând la un somn neliniştit.

pass4sure CTAL-TA_Syll2012

Comments

comments