Când cel mic sughiță

Sughiţul reprezintă una dintre cele mai frecvente manifestări ale nou-născutului, care ii sperie pe părinţi. Ei au impresia că sughiţul îi provoacă micuţului un disconfort major, mai ales dacă reprizele de sughiţ sunt prelungite.

Recomandări

Ce pot face părinţii când bebeluşul sughiţă? Să încerce să elibereze stomăcelul micuţului de presiunea generată de aerul înghiţit prin bătăi uşoare pe spate, de la mijloc în sus către ceafă. O altă metodă pentru a calma reprizele de sughiţ constă în modificarea poziţiei copilului de pe o parte pe alta, astfel încât să se mobilizeze bula de aer. Totodată, mami poate încerca să-i dea bebeluşului câteva picături de apă, ceai sau lapte.

Printre sfaturile primite de la bunica sau de la vreo mămică mai cu experienţă circulă şi acela că e bine să-i dai copilului care sughiţă căteva picături de lămâie. Aceasta poate fi folosită pentru a calma sughiţul, dar nu în mod repetat, pentru că oricum nu-şi mai face efectul şi în plus poate irita mucoasa gastrică.

Deşi îi îngrijorează pe părinţi, mai ales pe cei care sunt la primul copil, sughiţul la bebeluş este normal. În primele luni de viaţă, bebeluşul va sughiţa la intervale regulate, cel mai adesea după ce este hrănit. Sunt foarte multe şanse ca mămica să simtă că micuţul sughiţă încă de când este în burtică. Studiile au arătat că sughiţul fătului poate apărea încă din a şasea săptămână de la concepţie. Potrivit specialiştilor, cea mai probabilă cauză a sughiţului este nedezvoltarea organelor interne, iar pe măsură ce copilul creşte, acesta scade în intensitate şi frecvenţă. Reprizele de sughiţ pot dura de la un minut până la jumătate de oră sau chiar o oră, dar nu vor face niciun rău bebeluşului. Cât priveşte măsurile pe care le pot lua părinţii, nu sunt foarte multe.

Cu cât copilul este mai agitat în timpul alăptării, cu atât există riscul să înghită mai mult aer, iar probabilitatea de a sughiţa după aceea este mai mare. Bebeluşul mănăncă mult mai liniştit noaptea decât ziua, de aceea şi sughiţă mai rar pe timpul nopţii.

Reprizele de sughiţ se răresc după vărsta de 4-7 luni, când sistemul nervos al copilului e suficient de matur ca să coordoneze corespunzător actul respirator în timpul deglutiţiei.

Uneori se întâmplă ca micuţul să înceapă să sughiță când este expus la frig, însă dacă sughiţă nu înseamnă neapărat că îi este frig şi că trebuie înfofolit.