Când poate cel mic să folosească tricicleta

promo-56

Dacă un copil este sau nu gata pentru o tricicletă, depinde de mulţi factori. Unii copii înţeleg conceptul de pedalat şi condus la o vârstă fragedă, în timp ce alţii au nevoie de mai mult timp până să înţeleagă ce au de făcut. Atunci când or să cumpere o tricicletă, părinţii trebuie să ia în calcul dezvoltarea mentală şi fizică a micuţului lor.
Puterea. Copiii foarte mici nu au încă suficientă putere pentru a împinge pedalele. Asta nu înseamnă însă, că nu se pot bucura de mersul cu tricicleta. Unele modele au un mâner cu ajutorul câruia părinţii o pot ghida şi împinge, astfel încât cel mic nu trebuie decât să se bucure de privelişte.
Înălţimea. Este esenţial pentru copil să fie suficient de înalt încât să poată atinge pedalele fără prea mare efort. De asemenea, picioarele ar trebui să atingă pământul atunci când stă drept. Din moment ce multe dintre triciclete nu au frână, copiii trebuie să poată lăsa picioarele pe jos atunci când vor să oprească.
Echilibrul. Abilitatea de a sta drept pe tricicletă, variază de la un copil la altul, şi depinde mai mult de dezvoltarea personală decât de vârstă. Copiii au nevoie de un echilibru bun pentru a se urca şi a se da jos de pe tricicletă fără să cadă. Pedalatul cere de asemenea un bun echilibru. Copiii care încă învaţă să meargă şi să alerge nu sunt pregătiţi pentru a folosi tricicleta.
Coordonarea. Copiii micuţi, încă învaţă cum să-şi mişte picioarele, braţele şi mâinile în direcţii diferite. Când bebeluşii se târăsc, îşi folosesc ambele mâini şi picioare pentru a se deplasa. Mersul le ia din stabilitatea mâinilor, dar chiar şi aşa în timp ce se deplasează au nevoie să facă mişcări din mâini pentru a se menţine drepţi. Pentru a folosi o tricicletă, coordonarea este esenţială: trebuie să pedaleze şi să piloteze fără a cădea şi a se lovi de diversele obstacole care le pot apărea în cale.
Siguranţa şi înţelegerea ei. Copiii foarte mici nu cunosc conceptul de siguranţă. Nu pot face legături între cauză şi efect, şi în consecinţă nu pot înţelege faptul că o tricicletă poate fi periculoasă dacă nu este manevrată cum trebuie. Înainte să înveţe să folosească tricleta, trebuie să conştientizeze riscurile pe care le implică cicocnirea cu alte obiecte, sau căzutul de pe ea. Trebuie să poată trece pe lângă obstacole, şi să înţeleagă că dacă nu fac asta, se pot lovi.
Poate că nu toţi copiii sunt pregătiţi să meargă pe tricicletă la aceeaşi vârstă, dar o dată ce au învăţat să facă asta, le va face o deosebită plăcere să o fosească în parc sau prin curte. Tricicletele încurajează mişcarea, ajută la dezvoltarea abilităţilor motorii, şi îi învaţă pe cei mici cum să fie independenţi.