Ce ne aduce liniștea?

Pe cât de simplă pare întrebarea „Ce ne aduce liniștea?“, pe atât de diferite pot fi răspunsurile. Dar nu vom face un sondaj de opinii, lăsăm răspunsurile la latitudinea fiecăruia. Pentru că liniștea poate avea mecanisme variate: dacă unora le este suficient să aibă siguranța confortului material ca să se considere împăcați cu ei înșiși, altora le este de ajuns să îi știe pe cei dragi sănătoși. Și tot așa. Însă liniștea poate însemna mult mai mult.

Liniștea este satisfacție

A fost o plăcere să vorbim cu Marinela Jipa, antrenoare de gimnastică ritmică la Clubul Sportiv Olimpia și arbitru internațional. Articolul din paginile „Interviului special“ ne sugerează că liniștea poate fi echivalentul satisfacției personale, al mulțumirii după eforturile depuse pentru a antrena un sportiv, când îi vezi rezultatele, în competiții sau în plan personal, ca om cu o anumită personalitate. „La vârste mai mari, în timpul adolescenței, intervin <<încăpățânările>>, dar sunt firești, iar provocarea antrenorului este de a face sportivul respectiv să continue, să lupte, sa depășească obstacolele etc“, ne-a spus Marinela Jipa.

Liniștea este echilibru

Depresia nu se manifestă doar în rândul adulților, ci și în rândul copiilor. Iar atunci când apare, cel mai bun lucru pe care îl poate face un părinte este să consulte imediat un specialist. Textul de la rubrica „Sfatul medicului“ vine cu informații despre acest subiect – de la cauze și simptome, la prevenție și tratamente -, oferite de Laura-Simona Ciocoiu, psiholog supervizor specializat în psihoterapie centrată pe persoană, terapie prin joc, dramaterapie și logopedie. Liniștea este echilibru în acest caz pentru că, să nu uităm, conform afirmațiilor Laurei-Simona Ciocoiu, „cea mai bună terapie este IUBIREA și timpul de calitate petrecut cu copilul“. Un copil care are parte de dragoste și de atenție egală din partea părinților este un copil echilibrat.

Liniștea este atunci când creezi

Materialul de la „În vacanță“ propune o altă perspectivă a călătoriilor. Argumentele pentru care plecăm în vacanță sunt numeroase. Oamenii de știință au scos la iveală și un alt efect pozitiv al acestor ieșiri: devenim mai creativi. Sunetele, mirosurile, limbajele, gusturile, senzațiile și peisajele noi declanșează diferite sinapse în creier și ar avea potențialul de a revitaliza mintea. De a ne inspira. Iar atunci când creăm ceva, devenim automat mai liniștiți. Vă dorim să descoperiți încă pe atâtea motive de liniște și să le aduceți mai des în viața voastră! Cu drag, revista „Copii și Părinți“