Ce nu ştiai despre simţurile bebeluşului în prima lună de viaţă

promo-66

Prima lună de viaţă a bebeluşului reprezintă cea mai importantă perioadă din viaţă, determinată de modificări biologice majore şi este dominată de eforturile de adaptare ale organismului nou-născutului.

Deşi din punct de vedere fizic ochii unui nou-născut sunt capabili să vadă perfect, el nu poate să focalizeze la mai mult de 20 de cm distanţă, deoarece nu ştie încă să-şi acomodeze privirea cu distanţa. Înainte de 3 luni nu va reuşi să îi distingă fizic pe mamă de ceilalţi din jur, dar celelalte simţuri: auzul, atingerea, mirosul, foarte strâns legate între ele, îl vor ajuta încă din cea de-a treia zi pe cel mic să îşi recunoască mama. Nou-născutul poate distinge ziua de noapte, îşi va închide ochii la lumină puternică şi îi va redeschide în penumbră, de aceea este bine ca lumina care îl înconjoară să nu fie foarte puternică sau foarte apropiată.

Cât priveşte culoarea ochilor bebeluşilor, majoritatea se nasc cu ochii albaştri. Potrivit lui Norman Saffra, oftalmolog american, acest fenomen este pus pe seama melaninei. Concentraţia acesteia este mică la naştere, crescând ulterior. Melanina este un pigment, iar cu cât concentraţia sa este mai mare la nivelul ochilor, părului şi pielii, cu atât acestea sunt mai întunecate. O cantitate mică de melanină la nivelul irisului face ca ochii să pară albaştri, o cantitate medie îi face să apară verzi sau de culoarea alunelor, în timp ce o cantitate mare îi face căprui sau chiar negri, relateaza Life’s Little Mysteries. Culoarea ochilor este definitivă abia de la 2 ani.

Bebeluşul este foarte sensibil la tonul vocii. Studiile arată ca nou-născuţii, care au auzit vocea mamei în timpul sarcinii, când ei încă erau în uter, se întorc spre mamă când o aud vorbind. Ei reacţionează la voci calde, mai subţiri şi chiar la ritmuri liniştite. Muzica uşoară de la radio, CD sau cel mai bine muzica ce este cântată de mamă sau de tată e foarte bine venită pentru cel mic şi îl ajută să se obişnuiască cu mediul înconjurător.

Ochii bebeluşului sunt suficient de umezi, dar lacrimile cauzate de emoţii sunt produse doar de glandele lacrimale, care nu vor intra în funcţiune înainte de 6 luni. Deci, până atunci, nu se poate vorbi despre lacrimi (din acest motiv, în cazul bebeluşilor cu canalele lacrimale înfundate, desfundarea se va face între 5-6 luni, numai de medicul oftalmolog).