Cel mai des întâlnite întrebări despre nou născut

Proaspeții părinți au foarte multe întrebări despre nou-născuți iar majoritatea dintre acestea pot fi lămurite de către medicul de familie. Aducerea acasă a unui copil poate fi o experiență entuziasmantă, dar copleșitoare în același timp. Indiferent cât de pregătiți sunt părinții, aceștia vor avea multe întrebări legate de nou-născut.

1. Mămica și sugarul trebuie să aibă o relație specială de la început. Ce se poate face dacă aceasta nu apare?

Majoritatea părinților încep să-și facă griji dacă nu simt o iubire copleșitoare din primul moment în care își văd copilul. Când este însă vorba de crearea legăturii de atașament cu copilul este nevoie de răbdare. Primele zile de viață ale copilului nu sunt ușoare nici pentru părinte și nici pentru copil; trebuie să treacă o perioadă de timp până vor ajunge să se cunoască reciproc. Mai multe sfaturi pot fi oferite de către medicul de familie sau pediatru.

2. Când se face primul examen medical al nou-născutului după ieșirea din maternitate? Ce se va întâmpla la primul consult?

Majoritatea medicilor programează primul consult medical la vârsta de 2 săptămâni, în special dacă este primul copil al familiei. Toți sugarii trebuie să fie consultați și să înceapă programul de vaccinări până la vârsta de 2 luni.

3. Cum se îngrijește bontul ombilical și zona de circumcizie (atunci când există)?

Medicul trebuie să ofere părinților toate informațiile de care au nevoie pentru îngrijirea bontului ombilical și a circumciziei. De asemenea, acesta poate oferi sfaturi legate de semnele infecțiilor pentru ca acestea să fie recunoscute de părinte.

4. Cât de mult doarme un nou-născut și cum poate ști părintele dacă acesta doarme prea mult?

Nou-născuții dorm mult în primele zile de viață. Medicul poate instrui părintele în legătură cu ce este normal și dacă nou-născutul trebuie trezit pentru a fi hrănit.

5. Când și cât de des trebuie îmbăiat copilul?

Personalul medical va instrui mămica în ceea ce privește baia bebelușului și igiena acestuia încă din maternitate. Este bine să nu se exagereze cu igiena deoarece nou-născuții nu au ocazia de a se murdări, iar o igienă exagerată le poate irita pielea.

Sursa: sfatulmedicului.ro