Centrul Steluțelor

povestea-lunii-iulie-2015

Se spune că de fiecare dată când un copil se naște, pe cer se aprinde o stea care strălucește puternic și care îl ocrotește de-a lungul vieții. Dar, atunci când un copil este atins de boală, neglijență sau abuz, steluța lui își pierde din strălucire și uneori se stinge. Maria Culescu, președinte fondator al Asociației M.A.M.E. și inițiatoarea proiectului Centrul Steluțelor, implicându-se de-a lungul celor 6 ani de activitate în proiecte care răspund nevoilor speciale ale copiilor bolnavi de cancer și alte boli grave.

Povestiți-ne despre Centrul Steluțelor. Cum a pornit totul?

Am înființat Asociația M.A.M.E. în urmă cu 6 ani pentru a veni în sprijinul copiilor diagnosticați cu cancer și alte boli grave pentru că și eu, la rândul meu, m-am confruntat cu această boală cumplită. Am trecut prin experiența unui bolnav de cancer, care la momentul respectiv, nu putea fi tratat în România și am decis să plec la o clinică din străinătate unde am urmat un tratament de radioterapie cyberknife. După ce m-am vindecat, mi-am dorit cu toată ființa mea să ofer și altora o șansă în plus la viață, așa cum am primit și eu. Astfel, de-a lungul timpului, am conceput și implementat alături de echipa mea proiecte și activități menite să îmbunătăţească calitatea vieţii pacienților cu boli grave. Intrând în contact cu acești copii și familiile lor, mi-am dat seama că pentru a facilita vindecarea în cazul unor afecţiuni grave, este foarte important ca pe lângă asigurarea serviciilor medicale, să îi fie tratate pacientului şi problemele de natură emoţională, relaţională şi material pe care le creează specificul acestor boli. Astfel, după 4 ani de activitate, am înființat Centrul Steluțelor, centru social de suport și recuperare destinat copiilor aflați în situații de risc.     

De ce este nevoie de acest centru și ce include el?

Centrul Steluțelor oferă, în mod gratuit, servicii complementare tratamentului medical adresate copiilor cu boli cornice pe perioada dintre spitalizări, precum și în perioada de convalescență, dar și copiilor care provin din medii sociale defavorizate: informare și îndrumare, asistență socială, consiliere psihologică individuală și de grup, consiliere medicală, consiliere nutrițională, consiliere juridică, ludoterapie, logopedie, ateliere de terapie emoțională, activități educative și de socializare, kinetoterapie, precum și ergoterapie. Utilitatea unui astfel de centru apare în contextul în care sunt diagnosticați cu cancer, anual, peste 500 de copii, creând astfel o cerere foarte mare pentru acest tip de servicii. În plus, lupta cu o boală gravă presupune eforturi financiare foarte mari pentru familie, care nu își mai permite să acopere și costurile pentru aceste servicii extrem de importante în recuperarea completă a copilului.

Cum pot beneficia cei în nevoie de suportul oferit la Centrul Steluțelor?

Părinții copiilor aflați în situații de risc se pot adresa reprezentanților Asociației M.A.M.E. prin e-mail, la adresa office@asociatiamame.com, telefon: 021.315.01.89 sau direct la sediul Centrului Steluțelor, din Strada Mendeleev, nr. 37, Sector 1. Aici vor fi preluați de colegele mele de la departametul de Management de Caz, care după întocmirea dosarului beneficiarului, vor elabora alături de specialiștii centrului un plan de intervenție. Se va urmări apoi respectarea planului până la îmbunătățirea calității vieții copilului atât pe plan fizic, cât și pe plan psiho-socio-emoțional.

Ne puteți spune care este cea mai frumoasă experiență trăită de când v-ați implicat în acest proiect?

Zi de zi trăiesc un sentiment de profundă împlinire și mulțumire sufletească văzând copiii care vin la Centrul Steluțelor și care, datorită efortului depus de întreaga echipă, au o șansă în plus la viață. Carmen este însă o fetiță care m-a impresionat foarte tare. A fost diagnosticată la naștere meningocel lombo-sacrat și hidrocefalie internă congenitală, boli care nu îi vor permite niciodată să meargă singură. Fetița vine la Centrul Steluțelor, unde beneficiază de consiliere psihologică și nutrițională, precum și de gimnastică de recuperare medicală. În ciuda dificultăților întâmpinate, Carmen are o personalitate puternică și este foarte optimistă. Visează că atunci când va fi mare să fie directoarea Centrului Steluțelor și să ajute și ea, la rândul ei, alți copii bolnavi prin intermediul Asociației M.A.M.E.

Ce campanii aveți în vedere să desfășurați în viitorul apropiat?

În viitorul apropiat vom derula o campanie de prevenire și combatere a fenomenului de tip bullying în 15 școli și licee din București și din împrejurimi, cu scopul de a sensibiliza elevii cu privire la problematica acceptării și integrării în grup a copiilor diagnosticați cu boli cronice, precum și a celor cu dizabilități. Pe termen lung, ne dorim să mărim central și să integrăm noi servicii: un bazin de înot pentru ca cei mici să poată face hidrokinetoterapie, un cabinet stomatologic pentru copiii care au probleme cu dantura în urma tratamentelor cu citostatice, o sală de mese pentru a le oferi o masă caldă pe zi, precum și câteva camere unde copiii și părinții acestora, care nu locuiesc în București, să poată fi cazați pe durata investigațiilor medicale sau a tratamentelor ce pot fi efectuate ambulatoriu.

Cine vine în sprijinul organizației și cum se pot implica cei care doresc?

Centrul Steluțelor este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu o finanțare nerambursabilă în valoare de 145.351,70 euro. Perioada de finanțare este cuprinsă între lunile martie 2015 – aprilie 2016, motiv pentru care toți cei care doresc să sprijine în continuare copiii aflați în situații de risc, sunt invitați să o facă donând în contul asociației, disponibil pe site, în cadrul modulului “Donează” sau prin direcționarea a 20% din impozitul pe profit. De asemenea, îi invităm să fie alături de noi pe pagina de Facebook, https://www.facebook.com/AsocMAME, pentru a fi la curent cu toate proiectele desfășurate, în care se pot implica în mod voluntar, precum și cu evenimentele caritabile pe care le organizăm și la care îi invităm să ne fie alături.

Text: Irina Coprinsu