Coenzima Q10

Corpul uman produce coenzima Q10 în mod natural, iar celulele folosesc această substanță pentru a genera energie necesară creșterii și întreținerii celulelor. Însă poate cel mai important rol al Q10 este cel de antioxidant – protejează organismul de moleculele dăunătoare și întârzie îmbătrânirea. De asemenea, este implicată în procesele de digestie, ajută la protejarea sănătății inimii și a mușchilor scheletici.

Coenzima Q10 este unul dintre ingredientele pe care le vedem deseori pe ambalajele produselor cosmetice, în special a cremelor pentru ten, cu efect antiaging. Efectele acestui ingredient asupra pielii sunt reale, atestate de multiple studii clinice.

La persoanele peste 30 de ani, a căror piele începe să îmbătrânească, nivelul Q10 scade, odată cu capacitatea celulelor de a produce colagen, elastină și alte molecule importante pentru elasticitatea pielii. În plus, pielea cu mai puțină coenzimă Q10 este mai sensibilă în fața radicalilor liberi și a toxinelor din mediu. Unul dintre primele studii realizate pe acest segment a avut loc în 1999 în Germania, când s-a observat că aplicarea de produse cu coenzimă Q10 reduce în timp riscul de apariție a ridurilor din jurul ochilor (laba gâștei).

Producătorii de creme și loțiuni pentru ten recurg la coenzima Q10 deoarece este un ingredient accesibil ca preț, și ale cărui molecule sunt suficient de mici încât să pătrundă adânc în piele, până în staturile unde poate acționa benefic. Multe dintre cremele recomandate peste 25 de ani, anti-îmbătrânire și intensive, de noapte, conțin coenzima Q10. Se studiază în prezent și posibile combinații între Q10 și alte substanțe active, care să potențeze efectele benefice, cum sunt retinoizii.

Coenzima Q10 reduce și efectele nocive ale razelor UV, care scad nivelul de antioxidanți din epidermă și găbesc fotoîmbătrânirea pielii. Unele studii au demonstrat chiar și că, aplicate pe termen lung, cremele cu Q10 susțin producția proprie a organismului a unor celule din piele care protejează împotriva soarelui.

Q10 este inclusă pe lista ingredientelor multor produse cosmetice, de la creme antirid la produse fotoprotectoare. Este un antioxidant puternic care se găsește în mod normal în organism, fiind implicată în procesele generatoare de energie la nivel celular. Expunerea la ultraviolete duce la scăderea cantității de antioxidanți de la nivel cutanat. În plus, concentrația de Q10 din piele scade odată cu înaintarea în vârstă.