Constipaţia în primul an de viaţă

promo-37

O problemă, comună şi dureroasă peste tot în lume, cu care se confruntă atât copiii cât şi adulţii!
–  7- 30% dintre copii (40% în primul an de viaţă)
– 12 – 19% dintre adulţi

Constipaţia, prin definiţie, este trecerea neregulată a reziduului intestinal, sau eliminarea unui scaun de consistenţă foarte tare.
Odată ce copilul tău creşte, îi vei cunoaşte modificările de scaun şi vei şti când este constipat. Dacă bebeluşul are scaunul foarte tare, şi de consistenţa unui bolovan, atunci vei şti că este constipat. Dacă bebeluşul tău, când face scaunul, mormăie sau se screme, nu înseamnă neapărat că este şi constipat. Bebeluşul mormăie şi se screme deoarece muşchii funduleţului se obişnuiesc să se destindă şi să se relaxeze pentru scaun.

Constipaţia apare rar la bebeluşii de vârstă fragedă, în special la cei hrăniţi la sân.  Acest disconfort este mai des întâlnit la bebeluşii hrăniţi cu lapte praf, scaunul lor fiind mult mai consistent, şi la bebeluşii de vârste mai mari, odată ce în dieta acestora au fost introduse alimentele solide. În primele săptămâni de viaţă, copiii hrăniţi la sân pot avea de la câteva scaune pe zi, până la unul sau două în cursul unei întregi săptămani.

Semne că micuţul tău e constipat.

  • Iritabilitate, dureri abdominale şi disconfort gastric;
  • Abdomen ferm şi tare;
  • Dureri abdominale care scad în intensitate după fiecare scaun eliminat;
  • Scaune pătate cu sânge, de regulă din cauza fisurilor rectale determinate de eliminarea scaunelor prea tari;
  • Scaune dificil de eliminat.

Ce poţi face când bebeluşul tău e constipat? Măreşte cantitatea de lichide pe care o primeşte cel mic. Dă-i zilnic 100g de apă sau suc de fructe, diluat în două porţii, schimbă laptele praf cu unul pe bază de soia, măreşte cantitatea de fibre. Dacă bebeluşul este mai mare de 4 luni şi suferă de constipaţie, poţi încerca să-i dai alimente care conţin multe fibre: cereale, prune uscate, caise, spanac.
De asemenea, poţi stimula tranzitul intestinal făcându-i copilui o baie fierbinte, în care ai adaugat două linguri de bicarbonat de sodiu. Un prosop cald, aplicat pe anus, poate contribui la stimularea mişcărilor intestinale. Un supozitor cu glicerină este de asemenea indicat.

 

SFAT

În cazul în care cel mic se plânge de dureri de burtă, greţuri, vomită, are temperatură şi scaune cu sânge, mergeţi de urgenţă la medic. Deşi multe dintre simptome pot fi legate de constipaţie, există riscul unor probleme de sănătate mult mai grave, care nu pot fi descoperite decât printr-un control medical amănunţit.

 

Protectis® este un probiotic cu eficienţă clinică demonstrată şi un înalt profil de siguranţă. Conţine Lactobacillus reuteri Protectis ®/TM culturi de lactobacili vii existente în mod natural în organismul uman (în laptele matern şi în tractul digestiv al persoanelor cu un stil de viaţă sănătos, care trăiesc într-un mediu nepoluat, departe de noxele zonelor industrializate), fiind aşadar perfect asimilabil de către organism.
Contribuind la echilibrarea florei intestinale, beneficiile Protectis ® sunt multiple, printre care şi îmbunătăţirea tranzitului intestinal şi normalizarea frecvenţei scaunelor.