Cu zâmbete în meseria de părinte

cu_tati

În numărul de astăzi, Bogdan Schianu ne va vorbi despre cum este să fii tătic a doua oară şi  despre greutăţile şi bucuriile meseriei de părinte.

1. Ce-ţi place cel mai mult la faptul că eşti tătic?

Faptul că am învăţat să mă bucur din nou de lucrurile mărunte, că pot să retraiesc bucurii de mult uitate, că pot să împărtăşesc toate cunoştinţele cu cineva la început de drum.

2. Ce-ţi doreşti pentru copiii tăi?

Cel mai mult îmi doresc să aibă valori personale importante în viaţă, valori care să îi reprezinte.
Consider că valori ca onestitatea, integritatea, respectul, comunicarea sau compasiunea, îi pot ajuta în momente dificile, deoarece conştientizate sau nu, valorile intervin în deciziile pe care le vor lua şi mai ales în stările pe care le vor trăi.

3. Care sunt lucrurile pe care îţi place să le faci împreună cu copiii tăi?

Aş putea să fac o listă cu lucrurile pe care îmi place să le fac cu cei mici. Aici activităţile se împart între activităţi cu fetiţa de 4 ani şi activităţi cu bebe 🙂
Ne place la teatrul de copii: pe ea o amuză, pe mine mă face să retraiesc momente din copilarie, ne place la muzee deoarece ea este fascinată de explicaţiile mele iar eu învăţ alături de ea (dar să nu-i spuneţi căci ea încă mai crede că eu ştiu totul), ne place la înot: ea pentru că se bucură de fiecare scufundare iar eu pentru că ştiu că la vara voi putea intra cu ea şi în apă mai adâncă de glezne.
Îmi place să îl plimb pe bebe pe umăr şi să admirăm a 137a oara magneţii coloraţi de pe uşa frigiderului.  Ne place seara la băiţă când bebe stropeşte tot în jur din cădiţa lui umplută pe jumătate cu apă.
Nu aş putea să fac un top al celor mai plăcute activităţi, pentru că toate se repetă cu un nou început de zi sau de săptămână, dar povestea, de cele mai multe ori inventată, spusă seara înainte de culcare, cea care la sfârşitul unei zile lungi petrecute la serviciu mă face sa adorm în picioare, este momentul care face totul să merite.

4. Care este cel mai greu lucru în meseria de părinte?

Greu este să te împaci cu gândul că nu-şi poţi lua „concediu” de la meseria de părinte, iar atunci când ai o escapadă de o noapte doar cu soţia, cel mai nebunesc lucru e să dormi până la ora 9 dimineaţa.
Totuşi meseria de părinte este un proiect pe termen lung şi cel mai greu lucru este să îţi vezi copilul trist, dezamăgit, înfrânt. Cred că orice parinte şi-ar dori un glob de cristal pentru a şti dacă deciziile pe care le ia acum ca părinte, vor avea rezultatul scontat la sfârşit. Este dificil să iei decizii acum pentru copilul tău fără a şti ce-i rezervă viitorul, însă un lucru este cert: indiferent de momentele vieţii prin care va trece, bune sau rele, voi fi alături de ei mereu.

fotocredit: http://www.photofortwo.ro

Comments

comments