Cum educi copilul, de mic, să mânânce sănătos

copil-ianuarie-2016-1

A-ți educa puiul să mănânce sănătos de mic nu este o misiune imposibilă. Totul este să îți propui tu acest lucru, să conștientizezi apoi importanța unei alimentații corecte și, mai ales, faptul că această educație alimentară de la o vârstă fragedă îl ajută enorm în dezvoltarea lui.

Mergeți la cumpărături împreună
Înainte de a merge la cumpărături, asigură-te că micuțul a mâncat. În felul acesta, vor fi mai puține șanse să se oprească în dreptul rafturilor cu dulciuri multe și colorate. Iar atunci când alegi produsele, este bine să îi spui, să îi argumentezi în termeni cât mai simpli de ce le-ai ales. De exemplu: „Luăm pește, pentru că peștele este bun pentru creier. Iar tu vei învăța mai ușor poeziile pentru grădi…“. În felul acesta, el va percepe ieșirea la cumpărături ca pe o mini lecție din care va afla ceva nou. În plus, gândește-te că el va fi fericit oricum pentru că vorbești cu el, îl implici în activitatea ta, îi dai un rol în ceea ce faci. Și încă un exemplu: pune-l să aleagă un fruct verde, galben sau roșu. Mersul la cumpărături poarte deveni distractiv, nu?

Modul de prezentare contează
Există mulți copii care nu iubesc legumele sau verdeața, depinde. Unii culeg pătrunjelul din supe, alții cubulețele de morcovi sau dovlecel. Sociologii numesc această reacție de respingere în fața noului, neofobie. Este vorba de o teamă față de tot ceea ce este nou. Probabil că este nevoie de timp pentru a se obișnui cu noutățile alimentare. Ceea ce trebuie el să știe, însă, e altceva: în ce fel îl ajută legumele să crească sănătos. Prin urmare, nu vă rămâne decât un singur lucru de făcut: să vă jucați cu mâncarea pentru a-i deschide apetitul, pentru a-l relaxa și a-l face să uite că, de fapt, nu îi place ceea ce are în farfurie. Creați, așadar, forme amuzante și personaje simpatice cu ochi și urechi din legume. Nu exagerați cu cantitățile, începeți cu câte puțin. Gusturile culinare se educă în timp, poate ați remarcat și în cazul vostru că un aliment pe care l-ați detestat la o anumită vârstă a început să vă placă în altă etapă a vieții.

Implică-l în procesul pregătirii mâncării!
Nimic nu este mai plăcut și mai reconfortant pentru cei mici decât să se simtă implicați în activitățile celor mari. Fie că îi iei la cumpărături cu tine, cum am spus deja mai sus, fie că le ceri un sfat în legătură cu bluza pe care vrei să o asortezi la jeanși, copiii se bucură enorm în momentul în care li se acordă atenție. De fapt, dacă stăm bine și ne gândim tuturor ne place să ni se acorde atenție. Revenind la subiectul articolului și la capitolul propus, „Implică-l în procesul pregătirii mâncării“, ia-l pe cel mic în bucătărie, cu tine, atunci când gătești, și dă-i mici sarcini de realizat, atât cât poate realiza la vârsta lui. Important este să conștientizeze faptul că, în momentul în care mănâncă preparatul respectiv, a contribuit și el cu ceva. „Experimentul“ acesta este foarte bun în special pentru princhindeii mai mofturoși la masă.

Gustările inteligente
În cartea intitulată „Ce mănâncă un copil isteţ“ (Patrick Halford, Fiona McDonald Joyce, Ed. All, 2011), care are ca subiect alimentația copiilor, găsim un fragment care descrie rolul gustărilor dintre mese. Acestea au rolul de a menține echilibrul zahărului din sânge, prin urmare, ele nu trebuie să fie cantitative, cât calitative. Atenție mare și la băuturi! Cele mai multe – sucuri, băuturi carbogazoase și lapte cu arome – conțin la fel de mult zahăr ca produsele de cofetărie, iar laptele, fiind bogat în proteine și grăsimi, îi va sătura repede pe micii pofticioși. Pentru gustările dintre mese, autorii citați recomandă fructele (în special cele care au conținut redus de zahăr – mere, pere, fructe de pădure, prune, caise, portocale), caisele uscate (bogate în beta-caroten antioxidant și fier), fructele oleaginoase (migdale, nuci, alune de pădure, preferabil crude, neprăjite și nesărate), semințele (de floarea-soarelui sau dovleac).

Recompensați-vă copiii!
Laudele și încurajările sunt binevenite în rândul copiilor, atunci când vedeți că mănâncă sănătos. Stimulați-i prin mici premii inventive, steluțe sau buline. Ideea competiției funcționează în cazul lor, îi impulsionează.

 

Continuați să insistați!
În cazul în care copilului dumneavoastră nu-i place un anumit aliment, care este considerat sănătos pentru dezvoltarea lui, nu renunțați să îl obișnuiți cu el. „Bolta palatină a copiilor se modifică pe măsură ce li se dezvoltă papilele gustative“, scriu Patrick Halford și Fiona McDonald în cartea „Ce mănâncă un copil isteţ“. Este nevoie în medie de 10 degustări pentru ca el să accepte un aliment nou, completează aceștia.

 

Lista de cumpărături
Iată, mai jos, două dintre categoriile de alimente care nu ar trebui să lipsească de pe lista de cumpărături:
– fructe proaspete (mere, pere, prune, caise, piersici, portocale, nectarine, mandarine)
– legume proaspete (diversificate și colorate)

 

Text: Anca Hromadnik