Cum folosim testele de fertilitate

Testele de ovulație le sunt utile femeilor pentru a afla care este perioada fertilă a femeii. Aceste teste detectează o creștere a hormonului luteinizant (LH) din urină, care are loc cu o zi sau două înainte de ovulație. Acest lucru este util pentru cele care vor să știe care e cea mai potrivită perioadă pentru a concepe cu succes un copil.
Aceste teste sunt utile, deoarece puteți depista cu ajutorul lor dacă ovulația se apropie. Pentru că sunt foarte comode, femeile le folosesc în detrimentul altor metode, mai clasice, asta chiar dacă sunt relativ scumpe.

Ce este un test de ovulație

Testul de ovulație anticipează momentul ovulației cu o zi sau două, prin detectarea hormonului luiteinizant din urină. Aceste teste au o precizie de aproximativ 100 de procente.

Cum se folosesc testele de ovulație

Acestea sunt relativ ușor de folosit și sunt asemănătoare oarecum cu cele sarcină – urina se colectează într-un vas curat, iar testul se introduce în vas. Urmăriți instrucțiunile de folosire. După aproximativ 10 minute pe testele obișnuite vor apărea două liniuțe colorate, dacă testul este pozitiv și una în cazul în care este negativ. Pe testele digitale va apărea un zâmbet, similar emotigramelor pe care le folosim în comunicarea pe rețele sociale, dacă testul este pozitiv.
Se consideră că cea mai potrivită perioadă de colectare a urinei este 8.00 dimineața și 20.00. Totuși cel mai bine este să faceți testul dimineața, fără a bea lichide cel puțin două ore înainte.

Cum procedăm dacă ciclul este neregulat?

De obicei, testul se face la a 13-a zi în cazul unui ciclu regulat de 28 de zile. Dacă aveți ciclul neregulat trebuie să luați drept referință cel mai scurt ciclu – dacă ciclul vine între 25 și 30 de zile începeți testul în ziua corespunzătoare ciclului de 25 de zile și repetați până în ziua corespunzătoare celui de 30 de zile.

Ce nu arată un test de ovulație

Testele de ovulație indică eliberarea hormonului luiteinizant din urină, ceea ce înseamnă că ovulația trebuie să se producă. Totuși testul nu poate indica sigur dacă procesul a și avut loc, întrucât este posibil ca foliculul să nu erupă și ovulul să nu poată fi eliberat. Testul nu trebuie utilizat dacă luați anticoncepționale sau medicamente ce conțin estrogen sau progesteron.
În plus, există unele condiții în care hormonul luitenizant va fi mărit, ceea ce poate crea confuzie. Un exemplu este cel al femeilor care suferă de sindromul ovarelor polichistice.