Cum îi anunţi copilului venirea pe lume a frăţiorului/surioarei

sugar_martie_2014-1

Copiii reacţionează diferit la vestea că vor avea un frăţior sau o surioară. Dacă unii îşi doresc cu ardoare să aibă pe cineva cu care să se joace, alţii devin geloşi şi nu vor să-şi împartă părinţii cu un nou venit, se simt stingheriţi, sau chiar abandonaţi. Reacţia micuţului tău depinde foarte mult de felul în care îi dai vestea. Este foarte importantă şi vârsta pe care o are. Copilul mic nu înţelege conceptul de timp, deci este inutil să îl anunţi prea devreme.
În schimb, poţi asocia venirea pe lume a bebeluşului cu un eveniment cunoscut de cel mic. Îi poţi spune că frăţiorul sau surioara va veni pe lume după Crăciun, sau când afară se face frumos şi cald. Totuşi, nu aştepta prea mult pentru a-l anunţa. Copiii sunt foarte receptivi şi pot dezvolta cu uşurinţă frustrări, vizavi de schimbările ce urmează să se producă în viaţa lor. Fii deschisă la orice întrebări, şi răspunde-i cu sinceritate. Astfel micuţul va căpăta încredere în tine. Nu uita, el va vedea că şi se schimbă corpul, aşa că nu îl minţi: bebeluşul nu vine cu barza, ci creşte în burtica mamei.
Poţi să incluzi venirea pe lume a bebeluşului în discuţiile pe care le porţi cu cel mic, încurajează-l să te atingă pe burtică, să vorbească cu frăţiorul sau surioara (da, el sau ea îi va recunoaşte vocea şi îi va face plăcere să o asculte şi după naştere). Arată-i micuţului unde va dormi bebeluşul, ce haine va purta şi cum te va putea ajuta. Este important să simtă că e nevoie de el, de ajutorul lui. Chiar adult fiind, dacă te temi de ceva, îţi poţi învinge frica încercând să-i protejezi pe ceilalţi. La fel este şi pentru copii. Dacă-i spui ”bebe va avea nevoie de ajutorul tău după ce se va naşte. O să te rog să îmi dai scutecul sau suzeta. Atunci când te-ai născut tu nu ai avut un frăţior sau o surioară care să mă ajute. Când bebe va creşte, o să-l înveţi tot ce ştii. Tu vei fi mereu cel mai mare, aşa că o să ai mereu lucruri să-i arăţi”. Laudă-l tot timpul pentru activităţile pe care le face.
Cuvintele, pe care le alegi pentru a-i descrie copilului venirea pe lume a frăţiorului/surioarei, depind foarte mult şi de vârsta pe care o are. Conceptul de sarcină este abstract pentru micuţul tău. Fă-l să înţeleagă procesul sarcinii, explică-i că şi el a venit tot din burtica mamei, vorbeşte-i despre noul frăţior, despre toate lucrurile pe care le vor putea face împreună.
Copilul se poate simţi trist, în ciuda tuturor eforturilor tale. Dacă se întâmplă asta, trebuie să-l ajuţi să înţeleagă că nu va ajunge pe planul al doilea, că va fi iubit la fel de mult ca şi până acum. În acelaşi timp trebuie să-i explici că te vei ocupa de bebeluş, pentru că nu se poate descurca singur, la fel cum nici el nu putea atunci când s-a născut.

Implică-l în deciziile pe care le iei în legătură cu bebeluşul. Cere-i părerea despre numele pe care î-l veţi pune, despre locul unde va sta pătuţul, lasă-l să aleagă câteva haine şi jucării, pe care să i le dea.
După naşterea bebeluşului nu ignora activităţile pe care le făceai împreună cu cel mic. Încearcă să păstrezi rutina cu care era obişnuit. Asta îl va face să se simtă ca şi cum nu s-au schimbat atât de multe lucruri. Se va simţi în siguranţă.
Micuţul tău este foarte curios de toate aspectele bebeluşului, la fel cum e curios şi în legătură cu toate lucrurile din jur. Încurajază-i curiozitatea şi nu îl ţine la distanţă de bebeluş. În loc să spui ”nu te apropia prea mult”, spune-i ”îţi place să-i vezi degeţelele, nu? Hai să le numărăm!”. Dacă îl atinge prea agresiv, nu-l certa. Învaţă-l să se poarte mai atent şi mulţumeşte-i atunci când este delicat şi grijuliu.
Roagă-l să te ajute, roagă-l să-şi aducă haine pentru bebeluş, să te ajute cu un biberon cu apă sau cu o jucărie. Nu uita să-l feliciţi de fiecare dată, să-i mulţumeşti spunându-i că nu te-ai fi descurcat fără ajutorul lui. Astfel se va simţi important şi iubit.
Nu toate activităţile trebuie făcute împreună cu bebluşul. Când acesta doarme, rezervă-ţi timp pentru a te juca cu copilul tău. Strânge-l în braţe şi faceţi lucrurile pe care le făceaţi şi înainte de apariţia noului membru al familiei. Aminteşte-ţi că până nu demult el primea toată atenţia ta, iar acum trebuie să o împartă cu altcineva.
Chiar dacă pare că cei doi copii se înţeleg bine şi totul decurge armonios, e posibil ca lucrurile să se schimbe când bebeluşul începe să se târască sau să meargă de-a buşilea. Acum, copilul cel mare află că nimic nu mai este în siguranţă: turnurile lui sunt dărâmate, jucăriile lui preferate sunt supte şi ronţăite, jocurile lui sunt întrerupte etc. E bine să-l pregăteşti dinainte pentru toate astea. Spune-i ce se va întâmpla, şi explică-i de ce se poartă aşa bebeluşul (că vrea să exploreze, că e prea mic să înţeleagă că jucăriile nu sunt ale lui). Învaţă-l să fie răbdător şi să-şi aranjeaze jucăriile în locuri unde cel mic nu poate ajunge. Sau poate construi un turn special pentru bebluş, pe care acesta să-l poată dărâma.

Atunci când ţii bebeluşul în braţe, cheamă-l şi pe cel mare să vi se alăture, chiar dacă el nu ţi-o cere. Asta îi spune că este încă foarte important pentru tine, şi că în continuare îl vrei aproape de tine.

SFAT

Încearcă să vezi cum se comportă cu bebeluşul, când sunt doar ei. Roagă-l să-l supravegheze câteva minute, cât timp tu trebuie să faci ceva, timp în care observă, de la depărtare, felul în care interacţionează. E posibil să observi că cel mare se poartă violent cu cel mic. Dacă se întâmplă asta,
discută cu el şi explică-i că nu are voie să se comporte aşa, deoarece nici lui nu i-ar plăcea să fie tratat la fel.

foto credit: http://photofortwo.ro/

Comments

comments