Cum îl determinăm pe copil să accepte un refuz?

promo-bucovina

Să spunem NU copilului poate deveni o intensă scenă dramatică. Problema atunci când nu poţi spune “nu” are mai degrabă consecinţe de educaţie pe termen lung. Nu se răstoarnă lumea dacă vrea să stea până la 1 noaptea la TV şi nici dacă vrea să mănânce o ciocolată întreagă sau dacă nu împarte cu nimeni jucăriile. Însă, pe termen lung copilul va dobândi informaţii eronate despre modul în care trebuie să se comporte, lucrurile permise în relaţionarea cu ceilalţi şi, mai ales, va fi incapabil să gestioneze frustrarea. Toleranţa la frustrare este o condiţie esenţială a maturizării şi adaptabilităţii.
Mecanismele maturizării trebuie formate în copilărie pentru ca în viitor copilul să devină un adult fericit şi sigur pe el, nu un personaj plângăcios, în căutare permanentă de favoruri speciale.
Iată câteva exemple prin care poţi să construieşti un refuz prietenos care să nu-l supere pe copil:
– Vrea cu orice chip să mănânce ciocolată: „ştiu că mai vrei puţină ciocolată, însă dacă mănânci prea multă odată, o să te doară burtica şi nu o să mai poţi ieşi afară la joacă. Uite, mai poţi mânca un cubuleţ după masa de pranz”.
– Reacţionează violent la un refuz: „Să ştii că dacă mă loveşti, mă va durea şi am să plâng şi eu. Aş vrea să te ajut, dar dacă te porţi aşa, eu nu pot să vin lângă tine”.
– Distruge jucării: “Hai să-ţi arăt cum se foloseşte. Dacă o vei strica, nu ne vom mai putea juca”.
– Plânge fără oprire şi ţipă: “ştiu că eşti supărat şi vreau să vorbim, dar dacă ai să plângi, eu nu am să înţeleg ce spui. Hai să ne spălăm lacrimile şi să-mi spui de ce eşti supărat”.
– Nu vrea să se culce devreme seara: “Hai să citim o poveste. Nu vrei să ştii ce a făcut prinţesa după ce a ajuns înapoi la palat?”
Ca să diminuăm gradul frustrării copilului în cazul unui refuz va trebui să ţinem cont de 3 lucruri în atitudinea noastră: să ne păstrăm fermitatea, să arătăm empatie, să-i oferim variante de schimb care să îi placă.
Apa minerală naturală plată Bucovina vine în sprijinul părinţilor cu un sistem de dozare interesant care va putea cu singuranţă să atragă atenţia copilului tău. Cutiuţa cu robinet de la Bebe Bucovina poate fi o sursă de inspiraţie pentru momentele în care cauţi idei de a-i distrage de la ceea ce îi refuzi: “Uite, hai să-i dăm şi lui Martinică nişte apă, am văzut că îi este sete. Vrei să-i pui tu?”
Copilul va putea umple singur cănuţa lui Martinică de la robinetul cutiei de Bebe Bucovina. Ambalajul ultraigienic, produs în mediu steril, unic pe piaţa apelor minerale naturale din România, asigură menţinerea proprietăţilor apei Bucovina, chiar şi după deschidere. Apa minerală naturală plată Bucovina are cel mai mic reziduu sec dintre toate apele din România (74mg/l, total minerale dizolvate la 180°C) şi este recomandată de Institulul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului “Alfred Rusescu” pentru consumul zilnic şi prepararea hranei copiilor.