Cum să creşti imunitatea micuţului tău

sugar-30

Răcelile şi gripa sunt lucruri obişnuite pentru orice copil, dar există metode prin care putem reduce numărul şi durata lor.

Ce putem face pentru a proteja copilul împotriva microbilor şi a viruşilor la care este expus zi de zi? Din păcate, într-un fel, a fi bolnav când eşti copil este parte a „fişei postului”. Toţi pătrundem în această lume cu un sistem imunitar fără experienţă. Încetul cu încetul, copiii îşi consolidează imunitatea luptând cu o serie de microbi, viruşi şi alte microorganisme. De aceea mulţi pediatri consideră normal pentru un copil să aibă 6-8 răceli, accese de gripă sau infecţii ale urechii pe an.  Dar există unele obiceiuri sănătoase care, aplicate, pot ajuta la consolidarea sistemului imunitar al copilului.

1. Multe fructe şi legume.

Morcovii, fasolea verde, portocalele, căpşunele conţin fitonutrienţi (vitamina C şi carotenoide) care ajută sistemul imunitar. Fitonutrienţii cresc producţia de globule albe şi interferon, un anticorp care îmbracă suprafaţa celulelor,  blocând astfel viruşii.

2. Măriţi timpul de somn.

Studiile pe adulţi arată că privarea de somn creşte sensibilitatea la îmbolnăviri prin reducerea numărului de globule albe, armele sistemului imunitar. Acelaşi lucru este valabil şi pentru copii. Copiii care merg la creşă sau grădiniţă sunt mai expuşi privării de somn din cauza activităţilor pe care le desfăşoară. Cât timp trebuie să doarmă un copil? Un bebeluş are nevoie de pana la 18 ore de somn pe zi,  un copil de peste un an are nevoie de 12-13 ore, un preşcolar aproximativ 10 ore.

3.  Alăptatul.

Laptele de mamă conţine anticorpi, care ajută la creşterea imunităţii, şi globule albe.  Alăptatul previne infecţii ale urechii, alergii, diaree, pneumonii, meningite, infecţii urinare.

4. Exerciţiul fizic creşte numărul de globule albe.

Pentru a obişnui copiii cu exerciţiul fizic, fiţi un bun model.  Faceţi sport împreuna cu ei.

5. Preveniţi răspândirea microbilor.

Lupta împotriva microbilor nu ajută la creşterea imunităţii copilului, dar reduce într-o mare măsura stresul sistemului său imunitar.  Asiguraţi-vă că îşi spală, cu săpun, mâinile des.  Acordaţi o atenţie sporită igienei, înainte şi după fiecare masă, după ce s-a jucat, afară sau cu animale, după ce şi-a suflat nasul, după folosirea toaletei, după sosirea acasă de la creşă sau grădiniţă.

 

SFAT

Nu presaţi medicul pediatru să prescrie antibiotice de fiecare dată când copilul este răcit sau are gripă. Antibioticele tratează numai bolile cauzate de bacterii, dar majoritatea bolilor copiilor sunt cauzate de viruşi. Ca un rezultat al administrării de antibiotice, apar variante de bacterii rezistente, şi astfel o infecţie a urechii, de pildă, este mult mai dificil de vindecat dacă a fost provocată de o bacterie care nu răspunde la tratamentul standard.