Cum să salvăm o viaţă

povestea-lunii-februarie

Câteodată, ca să salvezi o viaţă este nevoie doar de un gest. În România există, în continuare, zeci de secţii de nou-născuţi în care copiii născuţi înainte de termen se sting pentru că nu există suficiente incubatoare, în care eforturile medicilor sunt zădărnicite de lipsa unor minime dotări.

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Organizaţia Salvaţi Copiii, ne-a oferit un interviu în exclusivitate.

1.România este, din păcate, pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă. Care sunt principalele cauze de deces ale copiilor sub 5 ani?

Studiile existente prezintă cauzele principale ale mortalităţii copilului până în 5 ani la nivel mondial: cauze directe – boli şi accidente; cauze intermediare – deficienţele sistemului sanitar, malnutriţia, condiţiile de igienă, nivelul de educaţie (în special al mamelor), sarcina prematură, lipsa de informare cu privire la mijloacele de contracepţie; cauze indirecte – sărăcia, inegalitatea socială şi excluziunea, guvernarea, instabilitatea politică şi conflictele, schimbările climatice şi situaţia politico-economică globală.
Principala cauză de deces care a determinat mortalitatea infantilă în România este reprezentată, începând cu anul 2000, de cauzele perinatale care devansează grupa afecţiunilor aparatului respirator. O pondere foarte mare o au decesele prin bolile aparatului respirator (29%), considerate ca decese evitabile în ţările dezvoltate şi a cauzelor perinatale (34,4%), care au depăşit şi în 2010 decesele prin boli respiratorii. Urmează decesele prin: anomalii congenitale (24,8%), cele prin accidente (4, 0%), boli infecţioase şi parazitare (2, 2%) şi cele prin boli ale sistemului nervos şi respectiv digestiv, (fiecare 1,4%).

2. În anul 2000 România a adoptat Declaraţia Mileniului. Ne poţi relata mai multe detalii despre ce presupune acest lucru?

Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) constituie componenta principală a Declaraţiei Mileniului, adoptată la Summit-ul Mileniului, de 191 ţări. Declaraţia Mileniului este unica agendă globală în domeniul dezvoltării asupra căreia există un acord la cel mai înalt nivel între majoritatea statelor lumii. Două dintre priorităţile noastre sunt reprezentate de:

Obiectivul 4 – Reducerea mortalităţii la copii
Reducerea cu două treimi, în perioada 1990-2015, a mortalităţii la copiii cu vârsta sub cinci ani.
Obiective la nivelul României: înjumătăţirea, între anii 2002 şi 2015, a ratei mortalităţii copiilor cu vârsta între 1 şi 4 ani. Reducerea cu 40%, între anii 2002 şi 2015, a mortalităţii infantile.

Obiectivul 5: Îmbunătăţirea sănătăţii materne – realizarea acestui obiectiv va avea beneficii asupra scăderii mortalităţii şi morbidităţii copilului până în 5 ani.

3.Salvaţi Copiii a lansat în luna noiembrie 2014 campania pentru reducerea mortalităţii infantile „Un gest pentru o viaţă”. Care au fost obiectivele acestei campanii şi în ce măsură au fost îndeplinite?

Campania „Un gest pentru o viaţă” a fost menită să susţină Programul naţional de reducere a mortalităţii infantile, pentru modernizarea maternităţilor şi a secţiilor de nou-născuţi, precum şi pentru oferirea de suport mamelor şi gravidelor din comunităţi defavorizate. Iniţiativa a venit în continuarea campaniei de strângere de fonduri Bun venit pe lume!, graţie căreia, în doar trei ani (2012-2014), am reuşit să echipăm cu aparate vitale 54 de secţii de nou-născuţi din 33 de judeţe ale ţării, acordând, astfel, o şansă la viaţă pentru peşte 10.000 de nou-născuţi. În cadrul campaniei Un gest pentru o viaţă am strâns fonduri pentru 15 maternităţi din Bucureşti, Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Neamţ, Suceava.

Din fericire, cifrele oficiale demonstrează o îmbunătăţire vădită a situaţiei, la care ne bucurăm că am contribuit. La patru ani de la demararea programului, rata mortalităţii a scăzut de la 10,1% la 8,5% – aşadar, o scădere importantă, de aproape 1.000 de decese în cifre absolute.

4.Cine vine în sprijinul organizaţiei şi cum se pot implica cei care doresc?

„Un gest pentru o viaţă” este cea mai importantă campanie de strângere de fonduri derulată de Salvaţi Copiii şi, poate, cea care a avut cel mai important impact la nivelul societăţii. Multă lume nu înţelege de ce este atât de important să doneze sume atât de mici, cum este un SMS, în valoare de doar 2 euro la 8833. Îi asigurăm că, multiplicat, acest gest aproape simbolic chiar contribuie la salvarea unor vieţi. Fără sprijinul persoanelor care cred în cauza noastră, nu ne putem îndeplini obiectivul de a moderniza toate secţiile de nou-născuţi echipate precar, cu aparatură veche de zeci de ani, şi care sunt, în momentul acesta, mai numeroase decât cele care funcţionează decent. Şi Amalia Năstase, susţinătoarea programului nostru de reducere a mortalităţii infantile, a amintit că „în cei doi ani în care am luat pulsul sistemului de neonatologie din România, din maternitate în maternitate şi din spital în spital, am întâlnit medici extraordinari, care cumpără din propriile resurse aparatură sau improvizează tot felul de echipamente pentru a salva vieţile copiilor născuţi înainte de termen. Este o situaţie de neconceput, care în România a devenit o realitate de zi cu zi, şi pe care o putem schimba doar mobilizându-ne să facem treaba autorităţilor. Salvaţi Copiii şi-a asumat acest rol şi sunt mândră că, pentru al treilea an consecutiv, sunt ambasadorul campaniei de dotare a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi”.

Şi voi puteţi susţine programul nostru de echipare a maternităţilor prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit! E simplu şi nu costă nimic!