Cum să supravieţuieşti fără somn

cu_tati_ianuarie

Bebeluşii nu ştiu când e zi sau noapte. Nu-i interesează cât este ceasul, sau dacă trebuie să te trezeşti dimineaţa să mergi la muncă. De fapt, dorm şi stau treji în momentele cele mai inoportune, programul lor de dormit concurează îndeaproape cu  programul hamsterilor. Primele luni de la naşterea unui copil, sunt destul de stresante, şi nu ajută faptul că nici unul dintre voi nu este suficient de odihnit. Nimeni nu poate supravieţui fără somn, nici măcar Batman, dar sunt câteva lucruri pe care le poţi face, astfel încât atât tu, cât şi partenerul tău să vă puteţi odihni.

HRĂNIŢI-L AMÂNDOI

Chiar dacă mama alăptează, poate pune lapte deoparte în frigider ca să nu ai nici o scuză atunci când este rândul tău să hrăneşti bebeluşul la ora 4 dimineaţa. Da, aşa am zis, la 4 dimineaţa! Sau dacă mama îl hrăneşte la 4 dimineaţa, tu îl poţi hrăni la miezul nopţii, astfel încât ea să se poată odihni..

MERGI LA CULCARE DEVREME!

O să fii aşa de obosit, încât asta nu va fi o problemă. Vrei să mai prinzi un episod din serialul tău preferat? De ce crezi că s-au inventat reluările? Şi în plus, mai mult ca sigur că o să adormi pe la mijlocul episodului.

FĂ-ŢI O RUTINĂ

Încearcă să stabileşti o rutină cât mai repede. Oamenii sunt creaturi pentru care obişnuinţa joacă un rol important, şi dacă faci ceva în mod regulat, corpul se va obişnui rapid, şi lipsa de somn va deveni mai uşor de suportat.

RELAXEAZĂ-TE

Încearcă să te relaxezi înainte de culcare. Nu vei reuşi să adormi dacă stai întins în pat, stresat, aşteptând să se trezească bebeluşul. Nu-ţi face griji, dacă se va trezi, îl vei auzi cu siguranţă.  Fă o baie fierbinte, şi bea ceva cald (whiskey-ul nu se pune!)

Dacă aveţi o cameră liberă, sau o canapea confortabilă, dormi acolo câteva nopţi, în timpul săptămânii, dacă se poate. Trebuie să o ajuţi cât se poate de mult, e adevărat, dar nimeni nu-şi va mulţumi dacă vei fi concediat că ai adormit la serviciu. Şi în plus, poţi lua tu week-end-urile..

SFAT

Dormi când poţi, unde poţi. Dacă bebeluşul a adormit, şi voi doi puteţi trage un pui de somn. Vasele pot fi spălate şi altădată. Ai grijă totuşi la moţăitul în autobuz în drum spre muncă. Să te trezeşti cu capul pe umărul celui de lângă tine e suficient de rău, ca să nu mai zic că ai ratat şi staţia la care trebuia să cobori şi acum eşti la capăt. Nici moţăitul la volan, la stop, nu e recomandat.