Dacă răcești în timpul sarcinii

sarcina-ianuarie-2016

Un lucru important de știut, pentru a nu intra în panică, este faptul că răcelile sau gripa durează mai mult în timpul sarcinii. De asemenea, o serie de medicamente care tratează în mod convențional gripa nu au fost testate pentru graviduțe așa că mai bine te ții la distanță de ele. E important de știut că orice medicament poate trece în sânge și poate ajunge astfel la copil, făcându-i rău. Medicamentele în sarcină se iau cu mare zgârcenie și numai dacă lucrurile sunt foarte grave.

Ce medicamente de răceală pot lua în timpul sarcinii?

Dacă ești însărcinată și ai luat o răceală, nu îți administra medicamentele pe care le foloseai înainte de a rămâne gravidă și nu-ți aplica un tratament pe bază de analgezice, antibiotice până nu discuți cu medicul care-ți supraveghează sarcina. Cele mai multe antihistaminice și siropuri de tuse nu ar trebui să fie luate atunci când o femeie este însărcinată, cu excepția cazului în care acestea au fost prescrise de medic. În cele mai multe cazuri, este bine să iei preventiv paracetamol pentru dureri minore.

Ceaiul de Echinaceea:

Studii recente arată că folosirea suplimentelor pe bază de echinaceea în primul trimestru de sarcină nu are efecte negative asupra fătului.

Vitamina C:

Administrarea de Vitamina C este benefică în orice moment al vieții, cu atât mai mult pe durata sarcinii. Ajută cu succes la creșterea imunității organismului, aspect absolut necesar pentru a preveni răceala și gripa.

Soluțiile saline:

Pentru congestiile nazale este indicat să folosești picături de soluții saline pe care le găsești la farmacie sau le poți prepara singură acasă folosind un sfert de linguriță de sare dizolvată în 8 mililitri de apă.

Odihna:

În timpul sarcinii odihna este imperioasă.
Organismul tău este deja supus mai multor factori de stres. Sarcina în sine este solicitantă pentru organism, oricât de tânară și de sănătoasă ai fi. Răceala nu face decât să îl solicite suplimentar, toate sistemele de apărare ale organismului mobilizându-se în lupta cu microbii. Așadar e cazul să îi oferi corpului tău ocazia de a-și economisi energia pentru „luptele” care contează.
Un alt truc ar fi folosirea unui număr mai mare de perne în timpul somnului, pentru a facilita îmbunătățirea respirației. În aceeași măsură, aromaterapia ar putea constitui o soluție bună pentru relaxare, dar și pentru decongestionarea căilor respiratorii. Încearcă să folosești uleiuri esențiale de eucalipt, mentă, pin sau salvie.
Hidratarea este acum mai importantă ca oricând. Specialiștii îți recomandă să consumi opt pahare pe zi. Lichid nu înseamnă doar apă, ci și ceaiuri călduțe de plante, îndulcite cu miere și lămâie pentru calmarea aparatului respirator, sau zeama din compoturi. Nici vorbă, însă, de cafea sau alcool.

O dietă echilibrată, care să includă multe fructe și legume proaspete, ajută nu doar la prevenirea răcelii, ci și la refacerea rapidă a organismului. Dacă nu prea ai poftă de mâncare, încearcă să consumi cinci-șase mese mici, porționate de-a lungul unei zile.
Începe dimineața cu cereale integrale și continuă cu sucuri de fructe sau supe calde, preparate în casă, care îți vor asigura aportul de vitamine și nutrienți și te vor întrema rapid.
Deși în general febra nu este neapărat ceva îngrijorător, ci mai degrabă un semn că organismul luptă împotriva agresiunii microbilor, perioada sarcinii este una mai delicată din acest punct de vedere. Temperatura de peste 38.5 C pe perioade de timp îndelungat – de ordinul zilelor – poate produce efecte secundare periculoase pentru făt. Așadar medicii sfătuiesc să nu lași niciodată temperatura să crească peste acest prag, pe perioada sarcinii.

Poți combate febra stând îmbrăcată lejer, făcând băi la temperatura corpului, consumând multe lichide. Dacă aceste metode nu sunt suficiente, poți lua paracetamol, în funcție de perioada de sarcină în care te afli. Atenție, în ultimele săptămâni de sarcină, nurofenul este interzis! De asemenea, trebuie să ai grijă să iei doar paracetamol simplu (nu sinus) și nurofen simplu (ibuprofen), nu variantele „de răceală și gripă”. Totuși trebuie să întrebi medicul care îți urmărește sarcina, înainte de a lua orice medicament, indiferent dacă se eliberează fără prescripție medicală.
Pentru a scăpa de tuse, trebuie să se consume mult ceai cald și multă miere de albine naturală. Pentru tusea expectorantă e de preferat să se consume mai multe lichide, în loc să se apeleze la medicamente. Siropul de pătlagină se poate folosi în cursul sarcinii. Atenție mare: majoritatea siropurilor de tuse conțin iodin, un expectorant ce nu este indicat a se administra pe perioada sarcinii, întrucât afectează funcționarea glandei tiroide a fătului. E obligatoriu să se înceteze fumatul. Iritanții, cum ar fi fumul de țigară, praful sau alți poluanți, trebuie evitați. Se pot face și inhalații pentru a putea ajuta lichefierea mucoasei.

Text: Irina Coprinsu