„Dansul educă, solicită şi echilibrează“

Iubirile Oanei Ioniţă, fosta bebeluşă de la Cronica Cârcotaşilor, sunt două: familia şi dansul. Despre fiecare în parte ne-a povestit în interviul de mai jos:

Revista „Copii şi Părinţi“: Cum ţi-a venit ideea şcolii de dans Dance Planet?

Oana Ioniţă: La început, acest proiect era pentru cei care mă vedeau la Cronica Cârcotaşilor, mă admirau şi voiau să danseze ca mine. În 2008, când am deschis prima şcoală de dans, eu predam Street Dance şi un fel de Zumba sau Batuka de acum. Am început să mă axez pe balet şi dans contemporan, când am realizat că, de fapt, asta ştiu eu cel mai bine să fac, cererea era din ce în ce mai mare şi această direcţie formează copiii atât fizic, cât şi educaţional.

Cum îţi dai seama că un copil este mai potrivit pentru un anumit tip de dans decât pentru un alt tip de dans?

Simplu! La Dance Planet, copiii pot începe cu dans sportiv şi, mai apoi, încerca orice stil de dans îşi doresc ei sau părinţii. Un abonament full este 300 ron/lună şi îţi dă libertatea să încerci mai multe stiluri, de la balet, dans contemporan, Street Dance, Break Dance, la dans sportiv şi gimnastică ritmică. De obicei clienţii vin la sigur, dar se mai schimbă pe parcurs! Sunt şi adulţi care vin la dans contemporan şi perechi care vin la salsa şi dans sportiv.

Care este vârsta potrivită pentru un copil ca să înceapă cursuri de dans?

Un copil poate înţelege la 4 ani şi poate învăţa încet, încet, câteva elemente de balet sau dans. La 6 ani, sunt ca o sugativă şi copiază tot, sunt atraşi, şi atunci îţi poţi da seama dacă poate merge şi spre performanţă.

Ce tipuri de mişcare sunt recomandate în funcţie de vârstă?

Pentru vârstele mici, cuprinse între 4 şi 8 ani, sunt recomandate gimnastica, baletul, dansul sportiv, Break Dance-ul (băieţi), pentru vârstele medii, 8-12 ani, dansul sportiv, dansul contemporan, Street Dance-ul, iar pentru vârstele mari (adolescenţii), Street Dance-ul şi dansul contemporan.

Care sunt efectele concrete ale dansului în dezvoltarea armonioasă a corpului?

Am cazuri cu fetiţe care au început la 6 ani, mai dezvoltate, cu un corp destul de compact, care au reuşit în 3 ani să se lungească să îşi formeze o musculatură armonioasă, să se tonifice să aibă o poziţie dreaptă a spatelui.
Medicii recomandă baletul pentru probleme ale picioarelor şi coloanei, cum ar fi: platfus, lordoza, cifoza sau musculatura slabă. Baletul şi gimnastica întăresc şi tonifică musculatura.

Ai o fetiţă şi un băiat. Dat fiind programul tău încărcat, reuşeşti să păstrezi un echilibru între viaţa profesională şi viaţa de familie?

Foarte greu! Am un mare ajutor în soţul şi mama mea, care sunt mereu cu cei mici, ca eu să pot fi cu cei mici de la sală! Soţul meu este profesorul de canto şi fetiţa mea este cursantă la clasa mea de intermediari, aşa că de multe ori combinăm familia cu profesia.

În educaţia celor doi copii ai tăi, care sunt lucrurile de care te ocupi tu şi ce îi revine lui Florin, soţul tău?

Regulile le stabilim împreună, Florin este mai ferm şi calculat, eu sunt mai mult cu dragostea. Florin este cel care are mai mult timp în perioada asta pentru că stagiunea începe în septembrie şi, prin urmare, au tot felul de activităţi împreună cu tati.

Faptul că eşti mamă te ajută să lucrezi mai bine cu copiii de la cursuri?

Mă ajută într-o oarecare măsură şi, anume, să nu văd în copii nişte obiecte fragile, ci personalităţi puternice care îşi pot canaliza dinamismul în forţă şi muncă. Pe de altă parte, copiii au nevoie şi de afecţiune şi încurajări, fiecare este diferit şi trebuie abordat din alt unghi.

Cum i-ai descrie, în câteva cuvinte, pe Isabel şi pe Mihai Maxim?

Isabel este sensibilă, delicată, îi place să danseze, să coloreze, să stea în prezenţa celor mai mari. Are idoli în fetele care fac balet de performanţă la sală şi le scrie scrisori. Maxim este puternic, isteţ, foarte respectuos, chiar şi la 3 ani. Îi place să se joace, dar să se şi certe cu sora lui. Nu îi plac scamele, dezordinea şi este la fel de meticulos ca tatăl lui.

Ce sfaturi le-ai da părinţilor care vor să îşi înscrie copiii la un curs de dans, dar nu sunt foarte hotărâţi?

Copiii au nevoie să îşi descopere personalitatea, să fie dezinhibaţi şi siguri pe ei. Dansul îi ajută să se exprime şi să socializeze într-un mediu plăcut. Mulţi au legat prietenii pe viaţă şi au ajuns să lucreze chiar şi împreună, dar dacă nu ne gândim aşa de departe, dansul educă, solicită şi echilibrează.