De ce e bine să ştim bolile din familie

Sfatul medicului

Antecedentele heredocolaterale (istoricul medical din fiecare familie) reprezintă un capitol foarte important în discuţia unui medic pediatru cu părinţii unui copil. A şti istoricul medical al familiei din care provine un copil este important deoarece îţi oferă date esenţiale despre posibile afecţiuni determinate genetic, precum şi despre predispoziţii pentru anumite boli, ajutând uneori în prevenţie, iar alteori chiar în stabilirea unui diagnostic.

Vremuri noi, afecţiuni noi

Vremurile în care trăim, în special ultimii douăzeci de ani, sunt, cumva, diferite faţă de ceea ce a însemnat patologia pediatrică şi patologia la nivel populaţional în trecut. Dacă acum ceva timp, discuţiile despre alergiile alimentare erau la început, în ziua de azi acest subiect face parte din realitate, alergiile alimentare fiind foarte des întâlnite în rândul copiilor. Motivele ar putea fi următoarele: factorii de mediu s-au schimbat, noi ne-am adaptat uşor deficitar la tot ce se întâmplă în jurul nostru, pe scurt, au apărut diverse cauze care intervin în apariţia alergiilor la populaţie şi în special la copii. Prin urmare, este recomandat ca o viitoare mamă să comunice medicului dacă în familie există anumite patologii. Fiecare dintre noi vine pe lume cu un bagaj genetic, cu o serie de predispoziţii, şi e bine să ştim că bolile din familia noastră ne pot influenţa.

Antecedentele heredocolaterale

În pediatrie antecedentele heredocolaterale sunt foarte importante şi se referă la istoricul medical al unei familii (diabet, astm bronșic, rinite alergice, boli de inimă, boli de rinichi, boli genetice). Este important să ne cunoaştem antecedentele heredocolaterale dinainte de a aduce pe lume un bebeluş şi, de asemenea, la fel de important este să le comunicăm medicului care ne va ajuta în îngrijirea bebeluşului. În consecinţă, de-a lungul dezvoltării bebeluşului, medicul va urmări unele aspecte, având în vedere şi prevenţia anumitor patologii pentru care există o potenţială predispoziţie (în special cele care ţin de terenul alergic/ atopic – istoric familial de alergii/ astmă/ atopie).

Ce boli intră sub umbrela alergiilor

Sub umbrela alergiilor/ atopiilor intră un grup mare de boli: astm bronșic, rinită alergică, bronșitele astmatiforme (termenul nu se mai folosește în prezent), sinuzite cu componentă alergică, alergii de orice fel, dermatită atopică (piele uscată, aspră, care se înroşeşte uşor la contactul cu alergeni), alergii documentate sau nu medical (de exemplu, alergia la ambrozie, care este, în prezent, „foarte la modă“). Aşadar, dacă în familie – viitorul tată, viitoarea mamă și rudele de gradul I – se menţionează teren alergic/atopic, bebelușul, conform precizărilor făcute şi de Organizaţia mondială a sănătăţii (OMS), şi de Asociația americană de pediatrie, prezintă un risc variabil de a dezvolta de-a lungul vieții, o patologie alergică. Atenţie! Asta nu înseamnă că dacă mama sau tatăl are astm, cel mic va face astm, ci, dimpotrivă, este posibil să facă o alergie alimentară (pentru că el moşteneşte predispoziţia).

Ce facem cu bebelușii cu teren alergic în familie?

Conform OMS, un copil dintr-o familie cu teren alergic, este ideal să fie alăptat exclusiv, însă în cazul în care se impune şi administrarea unei formule de lapte, se recomandă să fie una hipoalergenică (de prevenție, cu toate beneficiile unei formule obișnuite, dar a cărei proteină este prelucrată în așa fel încât să scadă riscul de a dezvolta o alergie). În etapele de dezvoltare ale bebeluşului se vor urmări anumite aspecte şi, încă de la început, se pot lua unele măsuri pentru a scădea riscul alergic.

Comments

comments