Depresia din timpul sarcinii

Sarcina reprezintă în general o perioadă de fericire în viaţa unei femei, însă multe dintre ele nu văd, sau mai curând nu simt, lucrurile în felul acesta. Din teama de a nu fi judecate de cei din jur, evită să descrie stările reale prin care trec – de deprimare şi tristeţe – şi, prin urmare, să ceară un ajutor specializat.

Atunci când o graviduţă spune prietenilor că se simte deprimată şi cu moralul la pământ, ar trebui să se tragă un semnal de alarmă. Și dacă starea de tristeţe este din ce în ce mai persistentă, iar interesul pentru activităţi obişnuite scade, ar putea fi vorba de o depresie.

Depresia, în procente

Există diferite intensităţi ale depresiei. Conform studiilor, în Canada de exemplu, 18% dintre femeile însărcinate trec printr-o depresie uşoară în timpul sarcinii şi un procent cuprins între 7 şi 12% printr-o depresie moderată sau severă. Dacă o femeie însărcinată a suferit deja de depresie înainte de perioada gravidităţii, dacă a experimentat stresul şi anxietatea, dacă a avut des probleme în relaţia cu partenerul, atunci riscul ca depresia să revină şi în sarcină este mai mare. Viitorii taţi pot fi, la rândul lor, vulnerabili în faţa depresiei. Şi ei resimt stresul, neliniştea, panica. Cuplurile care aşteaptă un copil au nevoie să îşi exprime trăirile, spaimele, gândurile şi emoţiile fără teama de a fi judecaţi.

Simptome

Schimbările de stare, oboseala, tulburările de somn şi de apetit sunt des întâlnite în perioada sarcinii. Cu toate acestea, ele pot semnala şi o depresie, în cazul în care sunt din ce în ce mai intense şi durează mai mult timp. Iată alte simptome specifice, de urmărit:
– tristeţe constantă, iritabilitate şi anxietate puternică;
– pierderea interesului sau a plăcerii pentru activităţi obişnuite;
– sentimente de disperare, vinovăţie şi devalorizare;
– incapacitatea de concentrare sau de luare a deciziilor;
– poftă prea mare de mâncare sau, dimpotrivă, lipsa apetitului;
– incapacitatea de a dormi sau de a simţi oboseala;
– gânduri sumbre sau suicidare frecvente.

Femeile gravide care sunt deprimate sunt mai predispuse să adopte practici mai puţin sănătoase. Nu merg regulat la medic, nu se hrănesc necorespunzător, consumă substanţe nocive (tutun, alcool, droguri). Consecinţele pot duce la o naştere prematură sau afectează direct greutatea fătului.

De ce apare depresia prenatală

Există în media o presiune asupra femeilor de a arăta şi de a se simţi bine de-a lungul sarcinii. Despre problemele care apar în această perioadă se vorbeşte mai puţin. Or să bagi sub preş un lucru care te apasă, care nu e neapărat frumos şi nici de folos, nu face decât să agraveze situaţia. Creşterea în greutate, oboseala şi iritabilitatea nu sunt acceptate cu zâmbetul pe buze de toate femeile. Unele dintre ele încep să aibă îndoieli referitor la propriile forţe şi abilităţi. Iar dacă avem de-a face cu un istoric de sarcini pierdute, o nouă sarcină vine la pachet cu tot acest trecut. Se va întâmpla la fel? Voi putea oare ţine copilul? – sunt întrebări pe care şi le pune viitoarea mamă. Se reactivează griji vechi şi, odată cu ele, sentimentul de tristeţe aferent. Acolo unde nu există un asemenea istoric, conflictele interioare se pot declanşa din cauza relaţiei dintre viitoarea mamă şi cel care va veni pe lume. Atunci când mama nu a avut o copilărie fericită şi ştie că va avea o fetiţă, e posibil să nu şi-o mai dorească, să se sperie la gândul că i s-ar putea repeta povestea şi ei. În general, când o femeie însărcinată merge la medic, este abordată mai mult latura fizică (măsurarea fătului, greutatea mamei etc.) şi mai puţin cea psihică. În consecinţe, se pot simţi izolate, detaliu care duce la acutizarea trăirilor depresive. „Chiar şi atunci când mămicile reuşesc să îşi exprime trăirile negative puternice reprezentând suferinţa pe care o resimt, și le sunt prescrise medicamente de către medicul psihiatru, de cele mai multe ori tratamentul nu este urmat din cauza temerilor asociate cu administrarea medicamentelor în sarcină“, completează site-ul bellanima.ro.

Cum se tratează

În momentul în care o femeie însărcinată trece prin stările enunţate mai sus, este obligatoriu să consulte medicul. În cazul în care anturajul observă aceste simptome, familia trebuie anunţată. În cele mai multe situaţii este util să fie implicat şi partenerul în acest demers.

Depresia uşoară şi moderată

Simptomele depresiei pot fi atenuate printr-o alimentaţie potrivită, exerciţii fizice regulate, exerciţii de relaxare, somn odihnitor, socializare, dar mai ales prin urmarea unei terapii. Important este ca persoana care trece prin stările tipice depresiei să le recunoască, să le accepte, să vrea să le depăşească.

Depresia severă

Medicamentele se iau doar la prescripţia medicului. Tot cu medicul se discută şi despre efectele secundare ale tratamentului.

Surse documentare:
bellanima.ro, naitreetgrandir.com