Dormitul pe stânga în timpul sarcinii

Unul dintre îndemnurile pe care femeile însărcinate îl vor tot auzi de-a lungul celor 9 luni este să doarmă atât cât pot, dar să doarmă. Sfatul rămâne valabil și după ce vine copilul pe lume. Dar cine poate să-l pună în practică 100%?

Dacă la începutul sarcinii, multe viitoare mămici sunt copleșite de o stare de somnolență, iar somnul nu e o problemă, el se transformă odată cu creșterea burticii într-o adevărată „misiune“. Ce facem atunci când poziția preferată este pe partea dreaptă sau pe spate, iar mulți doctori recomandă să se odihnească exclusiv pe partea stângă?

Elementul-cheie în „misterul“ dormitului pe stânga

Pe măsură ce fătul începe să crească din ce în ce mai mult de-a lungul sarcinii, va exercita, în mod firesc, o presiune asupra organelor mamei și, implicit asupra vaselor de sânge ale acesteia. Poate fi enervant, dacă nu dureros, atunci când apasă, de exemplu, pe vezică. Recomandarea dormitului pe partea stângă are în spate o explicație de natură medicală. Elementul esențial din acest lung lanț al conexiunilor dintre făt și corpul mamei, legat de cum apasă pe anumite organe și vasele de sânge și legătura cu dormitul pe partea stângă, este vena cavă inferioară a mamei, potrivit doctorului Grace Pien, asistent universitar la Școala de medicină din cadrul Universității Johns Hopkins.

Definiție: de unde colectează sângele vena cavă inferioară

Venele cave sunt de două feluri: vena cavă superioară și vena cavă inferioară. Prima drenează sângele din jumătatea superioară a corpului – cap, mâini, gât, torace -, iar a doua, sângele din jumătatea inferioară – abdomen, bazin, picioare. Amândouă duc sângele spre inimă și sunt cele mai mari vene din organism. În drumul său ascendent, vena cavă inferioară duce și sângele colectat din venele genitale, renale, hepatice (din ficat), diafragmatice și lombare.

Explicații

La fel de important, pentru a înțelege consecințele apăsării pe vena cavă inferioară, este să știm exact cum este ea poziționată și care este traseul ei. Se formează în spatele corpului vertebral L5, prin unirea venelor iliace dreaptă și stângă. Traseul ei este vertical, de-a lungul coloanei vertebrale, la dreapta aortei abdominale, străbate mușchiul diafragm și ajunge la nivelul toracelui, unde se varsă în atriul drept (sursă: anatomie.romedic.ro). „Dacă o gravidă stă întinsă pe spate, este mai probabil ca fătul să comprime vena cavă inferioară, scăzând astfel cantitatea de sânge drenat spre inimă“, precizează dr. Grace Pien, în articolul publicat pe livescience.com, „Why Are Pregnant Women Told To Sleep On Their Left Side“. Acesta mai spune că nu există foarte multe studii care să compare dormitul pe dreapta cu dormitul pe stânga, însă, din punct de vedere teoretic, potențialul de a comprima vena cavă inferioară este mai scăzut dacă dormi pe partea stângă decât pe partea dreaptă.

Când apar complicațiile

Atunci când se exercită o presiune asupra ei, se diminuează cantitatea de sânge care merge spre inimă și, implicit, cea care iese din inimă. Scad tensiunea arterială a mamei și cantitatea de oxigen atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș (oxigenul ajunge la el, prin sângele mamei). Comprimarea venei cave inferioare ar putea deveni un factor de risc atunci când femeia însărcinată are deja probleme cu tensiunea sau insuficiențe ale aparatului respirator, astmul și apneea în somn fiind două exemple. „Sindromul de apnee în somn este reprezentat de opriri repetate ale respirației în timpul somnului, asociate cu sforăit, senzație de sufocare în timpul nopții, dar și cu somnolență în timpul zilei și oboseală cronică“, explică pentru revista „Copii și Părinți“, dr. Ioan Alexandru Bulescu, medic specialist ORL.

Dormitul pe partea dreaptă: ce este în neregulă cu el?

Atâta vreme cât nu există foarte multe studii care să compare dormitul pe dreapta cu dormitul pe stânga, este dificil de dat un răspuns concret la întrebarea „De ce nu este bine să dormi pe partea dreaptă când ești însărcinată?“. Esențial este să ne odihnim cât mai mult și de fiecare dată când avem ocazia, atât în sarcină, cât și după ce vine copilul pe lume. În cazul în care sarcina decurge normal, iar graviduța simte că nu este în largul ei decât culcată pe dreapta, probabil că nu ar trebui să fie nici un motiv de îngrijorare, spun majoritatea medicilor. Important este ca viitoarea mamă să doarmă în poziția în care se simte confortabil pentru a-și satisface astfel porția de somn. Probleme apar mai curând din cauza lipsei de somn decât din cauza poziției de somn. Sunt cercetări care sugerează că femeile însărcinate care dorm sub 5 – 6 ore pe noapte ar fi mai predispuse, de exemplu, la preeclampsie.

Preeclampsia este în strânsă legătură cu tensiunea arterială și cu nivelul de proteine din urină; ea poate fi identificată în urma analizelor medicale, controlul la un medic specialist și prin monitorizarea tensiunii. Simptomele sunt: umflarea feței, mâinilor și picioarelor, luarea bruscă în greutate (2-3 kg într-o săptămână), dureri de cap intense și persistente, vizualizarea de pete, dureri la nivelul abdomenului superior. Deoarece nu toate simptomele sunt asociate doar cu preeclampsia (exemplu: umflarea mâinilor și a picioarelor), importante sunt analizele medicale și consultul medical. Dacă pacienta a fost diagnosticată cu preeclampsie și copilul este aproape de termen, medicul va oferi o serie de recomandări, printre care și dormitul pe partea stângă. Și, de asemenea, va fi monitorizată mai des.