Educaţia rutieră se învaţă de mici

Educatie

În oraşele aglomerate, unde numărul maşinilor creşte de la o zi la alta, iar trotuarele fie se îngustează, fie dispar cu totul, se impune ca vigilenţa pietonilor să fie din ce în ce mai sporită. Atenţia şi buna cunoaştere a regulilor de circulaţie pot diminua întâmplările mai puţin plăcute.

Imaginile cu părinţi care traversează, însoţiţi fiind de copii, pe culoarea roşie a semaforului, ar trebui să dispară. În primul rând pentru că sunt şanse ca în viitor cei mici să procedeze la fel, considerând că e normal ca, atunci când eşti grăbit, să ignori regulile de circulaţie. În al doilea rând, pentru că riscul accidentelor creşte în astfel de situaţii. Desigur, aţi putea spune: „Când e să se întâmple, se întâmplă! N-ai văzut cum au dat maşinile peste oameni care traversau strada regulamentar?!“. Iată un motiv în plus ca micii pietoni să ştie de cât mai timpuriu câteva reguli elementare pentru ca, în momentul în care vor fi mari şi vor merge singuri pe stradă, să fie nu doar informaţi, ci şi la adăpost de accidente.

„Uită-te în stânga şi în dreapta de fiecare dată când traversezi!“

Chiar dacă semaforul indică verde pentru pietoni, nu strică să îţi iei o măsură de siguranţă în plus.

„Traversează pe trecerile marcate cu zebră!“

Iată un alt îndemn pe care e bine ca cei mici să îl ştie şi să îl pună în practică. Traversările pe străduţe nemarcate sunt riscante în special atunci când este întuneric.

„Nu-i imita pe cei care nu aşteaptă ca semaforul să îşi schimbe culoarea!“

Tentaţia de a imita mulţimea este mare. Nu puţini sunt cei care trec pe roşu. E-adevărat că există treceri de pietoni unde culoarea roşie durează foarte mult comparativ cu cea verde. Însă acesta nu e un motiv să ne punem viaţa în pericol, mânaţi de nerăbdare şi de dorinţa de a ajunge cât mai repede într-un anumit loc.

„Când treci strada, evită să stai pe telefon!“

Telefonul este un mijloc foarte eficient în a ne distrage atenţia în momente importante, vitale aproape – la volan sau pe stradă, ca pietoni. Dacă eşti printre maşini, ca şofer sau pieton, concentrează-ţi atenţia asupra traficului, siguranţei tale şi a celor din jur.