Efectele secundare ale antibioticelor

promo_ewopharma

Atunci când antibioticele sunt administrate incorect sau pe o perioadă îndelungată, tulpinile de bacterii care trebuie înlăturate capătă de fapt rezistenţă, ceea ce duce la necesitatea unor antibiotice mai puternice. Cu cât un antibiotic este mai puternic, cu atât el se dovedeşte mai agresiv pentru organism.
Cele mai frecvente reacţii adverse în cazul consumului excesiv de antibiotice sunt: diareea şi vărsăturile, efecte care duc inevitabil la scăderea imunităţii organismului. De asemenea, antibioticele pot cauza reacţii alergice precum urticarie, crize de astm sau chiar şocuri anafilactice.
Antibioticele distrug atât bacteriile „rele”, cât şi pe cele „bune”. Cele cu un spectru larg de acţiune sunt cunoscute pentru această putere. Stomacul şi intestinele sunt afectate în urma administrării medicamentelor, iar din cauza unui tratament îndelungat pot aparea carenţe de vitamine, pierderi de minerale prin diaree, inflamaţii are ţesutului, alergii la diverse alimente.
Studiile au arătat că persoanele care au făcut un tratament cu antibiotice au mai multe şanse să sufere din nou de afecţiunea care s-a vrut a fi tratată, decât cei care nu au folosit astfel de medicamente pentru tratament. Antibioticele nu ajută sistemul imunitar, doar înlocuieşte una dintre funcţiile sale. Ele acţionează prin inhibarea unor procese enzimatice ale bacteriilor şi prin schimbarea echilibrului mineral. În urma acestor procese sunt afectate şi celulele normale. Aceasta poate fi o explicaţie de ce antibioticul slăbeşte răspunsul imunitar.
Pentru un tratament corect, cel mai bine este să te adresezi medicului de familie. Însă, în unele cazuri, nici măcar medicii nu pot prescrie antibiotice fără o analiză prealabilă de specialitate, numită antibiogramă. Aceasta va stabili antibioticul la care este sau nu sensibil un microb cauzator de boală, iar în funcţie de rezultatul obţinut, medicul este cel care va hotărî care este cel mai indicat antibiotic în vederea tratamentului bolii.

Protectis asociat încă de la început tratamentului antibiotic ajută la repopularea tubului digestiv cu bacterii „bune”, contribuind la restabilirea echilibrului florei intestinale şi la diminuarea riscului apariţiei efectelor secundare precum: diaree, candidoză, alergii, scăderea imunităţii.

Antibioticele se adresează doar fazei finale a unei probleme în organism, şi anume invazia bacteriană. Bacteria poate fi prezentă într-un anumit loc pentru a elimina „răutăţile” prezente în corp, pentru că organismul e prea slăbit pentru a se vindeca de la sine.