Efectele secundare ale anticoncepționalelor

Foarte multe site-uri medicale conțin date importante referitoare la utilizarea anticoncepționalelor. Părerile sunt împărțite, ca de obicei, în pro și contra: unele care recomandă masiv utilizarea anticoncepționalelor, minimalizând sau ignorând efectele secundare, și altele care recomandă precauție în utilizarea acestor medicamente. Anticoncepționalele sunt considerate medicamente. Medicamentele au efecte secundare, deci – concluzia vă aparține!

Cum sunt prezentate efectele secundare ale anticoncepționalelor?

Sigur că nici cei care le vând nu pot spune că anticoncepționalele nu au niciun efect secundar, deoarece site-urile care dezbat subiectul vă prezintă problema exact invers. De aceea, pentru a scădea frica de folosire a anticoncepționalelor, efectele secundare sunt prezentate parțial sau într-un mod mai blând, spunandu-se că:

• Efectele secundare sunt rare… Este adevărat, dar riscul, din păcate, există. Anticoncepționalele sunt medicamente, hormoni, iar această categorie de medicamente are efecte secundare mai numeroase decât medicamentele obișnuite. Gândiți-vă că sportivilor de performanță (persoane, obligatoriu, sănătoase) le sunt interzise tratamentele cu hormoni.
• Sunt prezentate persoane care spun “iau anti-concepționale de 20 de ani și nu am avut niciun efect secundar, sunt slabă și frumoasă datorită acestora”. Situația poate fi reală, dar, se pot prezenta cazuri cu diferite forme de cancer inoperabil în urma anticoncepționalelor, femei cu obezitate extremă, accidente vasculare cerebrale etc.

Se uită se se menționeze că foarte, foarte rare sunt situațiile în care un pacient ia medicamente zilnic ani de zile, așa cum este cazul anticoncepționalelor. Părerea specialiștilor este că, în cadrul folosirii anticoncepționalelor, trebuie urmată o cale de mijloc. Acestea trebuie să intervină asupra organismului la recomandarea medicului (de obicei ginecolog, dar și sexolog) doar după ce, în prealabil, s-a făcut o evaluare a riscurilor de către un alt medic, internist. Trebuie să conștientizați faptul că cel care recomandă, de obicei, anticoncepționale, va avea un oarecare interes să prezinte cu mai multă blândețe unele riscuri ale acestora. Sunt explicate, pe site-uri medicale, situaţiile când utilizarea acestor medicamente trebuie făcută cu mare prudență. Utilizarea anticoncepționalelor presupune o serie de controale pe durata tratamentelor.