Efectul lecturii asupra copiilor

Oricât de mult ia amploare statul pe tablete, smartphone-uri sau în faţa laptopului, nimic nu se compară cu contactul direct, nemijlocit cu o carte. Sunt părinţi care le-au citit copiilor înainte ca aceştia să vină pe lume, le-au spus poveşti când se aflau în burtica mamei. Este un mod minunat de apropiere şi comunicare. De aceea micuţul va reacţiona pozitiv, se va linişti, va arăta interes, după ce se va naşte, faţă de vocea pe care o ştie încă din mediul intrauterin.

Interacţiunea cu imaginile

Până ce ajung la vârsta la care pot citi, cei mici pot fi familiarizaţi cu poveştile prin intermediul imaginilor. O imagine înseamnă mai mult decât o simplă ilustraţie: este compusă din culori şi conţine un subiect. Prin urmare, contactul celui mic cu ea nu rămâne fără consecinţe. Va identifica astfel culorile, le va recunoaşte în alte cărţi sau în viaţa de zi cu zi, va face legături prin intermediul subiectelor. Există tot felul de cărţi, adaptate vârstei, cu tot felul de texturi şi materiale incluse, cu sunete, aşa cum există cărţi care pot fi „citite“ şi în cădiţa de baie (confecţionate din materiale speciale, care nu lasă apa să le distrugă). În plus, fiindu-i prezentată de mami sau de tati, legătura dintre ei se va închega şi mai tare. Ca să nu mai spunem că o ilustraţie poate fi pentru ei un motiv, o sursă de inspiraţie pentru desen. Oare de ce copiii creionează primele forme pe paginile unei cărţi?

Interacţiunea cu textul

Sunt studii care confirmă că elevii cărora le place să înveţe şi se descurcă bine în timpul studiilor au fost obişnuiţi cu lectura încă din perioada preşcolară. Auzind cuvinte, propoziţii, fraze, un copil va avea un vocabular mai bogat, va învăţa noţiuni noi pe care le va folosi în viaţa de zi cu zi sau când va merge la şcoală. Important este să i se explice cât mai clar şi cât mai simplu fiecare cuvânt nou pe care îl aude sau îl citeşte singur. Şi, de asemenea, să fie învăţat cum să caute el însuşi un anumit termen în dicţionar. Pe de altă parte, este bine ca actul lecturii să fie asociat cu un moment de relaxare, şi nu cu o obligaţie, iar asta se educă de la vârste fragede.

Cum îl obişnuieşti cu lectura

  • dedică-ţi în mod regulat timp pentru a-i citi celui mic (înainte de somn, seara, de exemplu)
  • ia o carte cu tine când mergi cu copilul la doctor sau în alt loc unde aveţi de aşteptat;
  • învaţă-l să preţuiască o carte, să nu îi rupă filele şi să ştie că are un loc al ei, ca fiecare obiect din casă.